Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť Slovenské hnutie obrody, toto by ste mali vedieť

ta3/Denis Dufala
1.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o Slovenskom hnutí obrody.

sho.jpg

Aby bola zachovaná nestrannosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať. 

Základné informácie

SHO je slovenské nacionálne orientované občianske združenie – vzniklo v roku 2004 so sídlom v Nitre. Predsedom je Róbert Švec a popredsedom Štefan Polačik. Predseda strany v minulosti kandidoval za prezidenta Slovenskej republiky. SHO na svojich stránkach a profiloch na sociálnych sieťach neskrýva euro a natoskepticizmus. Na sociálnej sieti Telegram tiež razili antivaxérsku rétoriku.

V roku 2019 vznikla aj politická strana s rovnakým názvom, ktorej šéfuje Róbert Švec. Tri hlavné piliere združenia sú aktivizmus, vlastenectvo a slovanstvo. Predstaviteľov strany si môžete pozrieť tu.

Program strany

Program so sprievodným textom hnutia môžete nájsť na webovej stránke Slovenského hnutia obrody. Vybrali sme pre vás kľúčové body, s ktorými ide hnutie do predčasných parlamentných volieb.


  • Vystúpenie z EÚ – slovenská cesta pre náš štát. 
  • Obnovenie našej národnej meny – slovenskej koruny.  
  • Vystúpenie z NATO – neutralita pre Slovensko.  
  • Odmietnutie agendy LGBTI.  
  • Odmietnutie agendy multi-kulti.
Na svojej sociálnej sieti sa prezentujú konšpiračnými a populistickými príspevkami ako napríklad "agenti v paláci" alebo "preč s diktátom Bruselu!".

Reklama

Na sociálnej sieti sa Slovenské hnutie obrody za posledné tri mesiace snažilo oživiť propagáciou len profil podpredsedu hnutia Štefana Polačika. Do propagácie profilu vynaložili nie viac ako 100 eur za posledné tri mesiace. Na zviditeľnenie vynaložil profil Polačika aj príspevok, ktorý vyobrazuje znak NATO ako nacistickú svastiku. Podľa reklamnej knižnice platil za reklamu na sociálnej sieti len Polačik.

Hnutie má aj verejný transparentný účet, na ktoré posielajú priaznivci strany dary v desiatkach eur. Najvyššie náklady má SHO na tlačenie propagačných materiálov a v súčasnosti disponujú 205 eurami. Zaujímavosťou je, že hnutie posiela niektoré dary späť na účty darcov. Príspevky členov politického subjektu za rok 2022 predstavovali sumu 3460 eur (pozn. red. vo výročnej správe v registri strana oznámila, že v roku 2022 disponovala 73 členmi).

Kandidátka strany

Na kandidátke strany sa nachádza 45 mien. Z prvého miesta kandiduje jej predseda a z druhého podpredseda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok