Indická misia potvrdila prítomnosť síry na Mesiaci, našla aj stopy kyslíka

ta3 TASR
30.8.2023 11:15

Indický lunárny rover Pragján potvrdil prítomnosť síry na južnom póle Mesiaca. Spektrografická analýza zároveň potvrdila prítomnosť hliníka, železa, vápnika, chrómu, titánu, mangánu, kyslíka a kremíka na mesačnom povrchu. Oznámila to v utorok podľa agentúry AFP indická vesmírna agentúra ISRO.

Indická misia potvrdila prítomnosť síry na Mesiaci, našla aj stopy kyslíka
TASR/AP

"Prístroj LIBS (z anglického Laser-Induced Breakdown Spectroscopy) vykonal prvé merania zloženia povrchu Mesiaca v blízkosti južného pólu. Merania priamo na mieste jednoznačne potvrdzujú prítomnosť síry v tejto oblasti, čo prístroje na palube orbitálnych sond nedokázali," uviedla ISRO vo vyhlásení vydanom ešte v pondelok.

Rover vyhľadáva stopy vody

Šesťkolesový rover poháňaný slnečnou energiou bude pohybovať v oblasti málo preskúmaného južného pólu počas dvoch týždňov a posielať odtiaľ zábery a vedecké údaje. Pragján vyhľadáva stopy zamrznutej vody, ktorá by mohla byť potenciálnym zdrojom pitnej vody pre budúce pilotované misie. Lunárny rover bude podľa ISRO skúmať aj atmosféru Mesiaca a seizmickú aktivitu.

India sa zaradila do prestížnej skupiny

India sa minulý týždeň stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Zároveň je prvou krajinou, ktorej vesmírna sonda pristála neďaleko málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

Zostava Čandraján-3 s orbitálnym modulom, pristávacím modulom Vikram a lunárnym roverom Pragján odštartovala 14. júla z vesmírneho strediska na ostrove Šríharikóta v Bengálskom zálive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok