Kyjev bol opäť terčom ruského raketového útoku, najsilnejšieho od jari

ta3 TASR
30.8.2023 07:10

Ukrajinská protivzdušná obrana v stredu zostrelila 15 zo 16 útočných dronov a všetkých 28 rakiet, ktoré v noci odpálili ruské sily. Informoval o tom v stredu vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, uviedol denník The Guardian.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram v stredu ráno oznámil, že ruské sily útočili na hlavné mesto dronmi Šáhid iránskej výroby. Padajúce úlomky zničených rakiet spôsobili smrť dvoch ľudí, najmenej jedna ďalšia osoba bola zranená a ošetrená.

Spravodajca AFP informoval, že v centre Kyjeva bolo okolo 05.00 h ráno miestneho času (04.00 h SELČ) počuť najmenej tri výbuchy. Záchranári zasahovali aj vo štvrti Darnyckyj na juhu Kyjeva, kde jednu budovu zasiahli trosky, informoval Popko. Na mieste malo taktiež dôjsť k požiaru.

Masívne útoky

Ďalší traja ľudia zahynuli a traja utrpeli zranenia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú ruské sily ostreľovali 77-krát za 24 hodín. Jeden človek prišiel o život a dvaja utrpeli zranenia pri ruských útokoch v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny Traja ľudia utrpeli zranenia za posledných 24 hodín v Záporožskej oblasti ležiacej na juhu Ukrajiny, ktorá bola ostreľovaná 106-krát za 24 hodín.

Moskva v stredu obvinila Ukrajinu, že v skorých ranných hodinách zaútočila bezpilotnými lietadlami na šesť ruských oblastí. Podľa agentúry AP ide zrejme o najväčší útok dronmi na území Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu spred roka a pol. Drony v noci zasiahli letisko v meste Pskov ležiace v rovnomennej oblasti na severozápade Ruska, pričom zničili štyri dopravné lietadlá typu Iľjušin-76. Útok spôsobil aj mohutný požiar, obete si však nevyžiadal a úrady medzičasom hlásili, že požiar dostali pod kontrolu.

Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov uviedol, že tamojšie letisko zrušilo všetky stredajšie lety až kým sa nezistí rozsah poškodenia pristávacej dráhy. Agentúra TASS informovala, že svoju prevádzku dočasne pozastavili i moskovské letiská Domodevovo a Vnukovo. Ruská armáda informovala, že v skorých ranných hodinách boli tri drony zostrelené nad Brianskou oblasťou, dva ďalšie nad Oriolskou, a po jednom v Riazanskej, Kalužskej a Moskovskej oblasti. Všetky incidenty sa podľa ruských predstaviteľov zaobišli bez škôd či obetí.

Moskvou dosadený gubernátor prístavného mesta Sevastopol Michail Razvožajev v stredu podľa AFP uviedol, že ruské jednotky odrazili útok námorného dronu v blízkosti sevastopoľskej zátoky. Ruský rezort obrany v noci na stredu informoval, že ruské sily zničili v noci na stredu v Čiernom mori štyri ukrajinské vojenské člny, na ktorých sa nachádzalo okolo 50 vojakov. Moskva však nekonkretizovala, kde sa incident odohral.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok