Termín konklave ešte neurčili, čaká sa na posledných dvoch kardinálov

TA3, TASR
6.3.2013 15:54

Rozhodnutie o začatí voľby nového pápeža, na ktoré čaká celý svet, stále nepadlo. Termín konkláve kardináli neurčili ani na dnešnej generálnej kongregácii. Na zajtrajšie zhromaždenie by mali prísť aj poslední dvaja kardináli.

Na dnešnej generálnej kongregácii kolégia kardinálov, na ktorom účastníci vedú diskusie pred konkláve a pripravujú voľbu pápeža, bolo prítomných 113 zo 115 kardinálov-voliteľov: o troch viac než v utorok, uviedol Lombardi.

Jeden z oneskorencov, poľský kardinál Kazimierz Nycz, by mal pristáť v Ríme neskôr v priebehu dnešného dňa. Posledný, vietnamský kardinál Nguyen Van Thuan, podľa očakávaní dorazí vo štvrtok, povedal hovorca.
Rozhodnutie kardinálov o termíne začiatku konkláve by napriek neprítomnosti dvoch voliteľov mohlo padnúť aj dnes, ako sa pôvodne očakávalo, pričom samotná voľba by sa mohla začať 11. marca, uviedla agentúra DPA.

Lombardi totiž upresnil, že na hlasovaní o termíne sa predsa len nemusia zúčastniť všetci volitelia pápeža. Stačilo by, ak by chýbajúci kardináli kolegov v Ríme ubezpečili, že dorazia načas na voľbu novej hlavy katolíckej cirkvi.

Najmä talianski kardináli údajne naliehajú na rýchlu voľbu. Viacerí americkí kardináli však žiadajú dostatok času na debaty medzi účastníkmi pred konkláve. "Ešte nie sme pripravení a ja som to nikdy nechápal tak, že by sme mali začať 10. alebo 11. marca," povedal chicagsky arcibiskup Francis George pre noviny La Stampa. Podľa jeho slov je lepšie dlho diskutovať a potom viesť krátke konkláve. Nemecký kuriálny kardinál Walter Kasper sa podobne opakovane vyslovil proti unáhlenému konaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok