Video: Najväčší zásah proti homosexualite. V Nigérii toto nikdy tolerovať nebudeme, tvrdí policajt

ta3 čtk
29.8.2023 19:04

Polícia v Nigérii noci v pondelok zadržala 67 ľudí, ktorí sa zúčastnili svadobného obradu dvoch osôb rovnakého pohlavia. S odkazom na policajného hovorcu o tom v utorok informovala agentúra AP. Ide o jeden z najväčších zásahov proti homosexualite, ktorá je v tejto západoafrickej zemi nezákonná.

Video: Najväčší zásah proti homosexualite. V Nigérii toto nikdy tolerovať nebudeme, tvrdí policajt
Twitter/Reuben Abati

V krajine to netolerujú

"Podozriví z homosexuality" boli zadržaní v pondelok okolo druhej hodiny ráno v dedine Ekpan v spolkovom štáte Delta na juhu krajiny, a to na akcii, kde sa mali dvaja podozriví zobrať, povedal novinárom hovorca miestnej polície Bright Edafe. Upozornil pritom, že homosexualita "nebude v Nigérii nikdy tolerovaná".

Zatknutie osôb z komunity LGBT+ je v Nigérii bežná záležitosť. V tejto najľudnatejšej krajine Afriky platí od roku 2013 zákon zakazujúci sobáše osôb rovnakého pohlavia, ktorý umožňuje odsúdiť jednotlivca až na desať rokov väzenia. Rovnaký trest hrozí aj spolupáchateľom. Zákon je terčom kritiky na miestnej i medzinárodnej úrovni, viacerí obyvatelia to podporujú.

Zatýkanie ľudí

Polícia vtrhla do hotela, kde sa svatba konala, a najprv zatkla 200 ľudí, povedal Edafe. Pri prvom vyšetrovaní na mieste bolo následne zadržaných 67 ľudí, informovala polícia. Hovorca potvrdil, že boli prevezení na policajnú stanicu, kam ich predvolali.

"Videli sme dvoch podozrivých a máme záznam z videonahrávky, ako vykonávajú svoj svadobný obrad," povedal hovorca. "Sme v Nigérii. Nemôžeme napodobňovať západný svet, pretože nemáme rovnakú kultúru," dodal policajt.

Edafe zdôraznil, že policajti v Nigérii nemôžu stáť so založenými rukami a nečinne prihliadať, ako gayovia dávajú otvorene najavo svoju orientáciu. "Niečo také nebudeme v Nigérii tolerovať," povedal policajný hovorca. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok