Nemecké úrady v akcii: Zadržali podnikateľa podozrivého z porušenia sankcií proti Rusku

ta3/čtk
29.8.2023 14:28

Podľa vyšetrovateľov muž, ktorý má nemecké aj ruské občianstvo, predával elektronické komponenty ruskej firme zapojenej do výroby bezpilotného lietadla Orlan-10, ktorý používa ruská armáda.

Nemecké úrady v akcii: Zadržali podnikateľa podozrivého z porušenia sankcií proti Rusku
TASR/AP

Medzi protiruskými sankciami zavedenými v roku 2014, kedy Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, sú aj opatrenia zakazujúce vývoz tovaru, ktorý má civilné a vojenské využitie. Podľa vyšetrovateľov ale muž tieto sankcie porušil a uskutočnil 26 predajov od roku 2020 do marca tohto roku, kedy bol zadržaný. Do Ruska tak predal tovar za zhruba 715-tisíc eur.

Spočiatku muž tovar predával dvom spoločnostiam v Rusku, ktoré nemali oficiálne nič spoločné s výrobou zbraní. Tieto firmy však komponenty dodávali ďalšej spoločnosti, ktorá vyrábala zbrane, napríklad drony. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári využíval podnikateľ aj predaj cez Spojené arabské emiráty či Litvu.

Európska únia sa snaží, aby firmy podnikajúce na jej území viac dodržiavali sankcie, ktoré majú sťažiť napríklad výrobu zbraní v Rusku. Na žiadosť Nemecka francúzske úrady zadržali na začiatku augusta iného podnikateľa, ktorý údajne do Ruska predal stroje na výrobu pušiek pre ostreľovačov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok