Neuveríte, čo všetko vyrieši pemza: Poslúži na rastliny, oblečenie, pečenie i upratovanie

TA3/zm
22.9.2023 08:00

Celkom obyčajná vec, ktorú nájdeme v kúpeľni takmer každej ženy. Pemza však poslúži nielen pri domácej pedikúre, ale aj na mnohé iné drobnosti, ktoré riešite v domácnosti.

Neuveríte, čo všetko vyrieši pemza: Poslúži na rastliny, oblečenie, pečenie i upratovanie
Freepik

Prichystajte si pemzu a uľahčite si život. Poslúži vám napríklad pri spálených plechoch alebo staršom oblečení.

Pripáleniny

Keď sa vám niečo pripáli, viete, koľko námahy vás čaká, aby ste tieto miesta z kuchynského riadu odstránili. Ak sa jedná o sklo alebo keramiku, môžete si na pomoc zobrať pemzu. Najmä zo zapekacích nádob dokáže táto pomôcka na pedikúru pripáleniny odstrániť pomerne jednoducho a povrch riadu nepoškriabe. Riad aj pemzu namočte a šúchajte pripálené miesta. Na kov nie je síce pemza vhodná, ale výnimkou je mriežka z rúry, z ktorej dokáže odstrániť mastnotu aj zapečené zvyšky jedla rovnako jednoducho, ako zo skla a keramiky.

Žmolky na oblečení

Na niektorých druhoch látok sa zvyknú nosením tvoriť žmolky, ktoré oblečeniu uberajú na vzhľade. Odstráňte ich s pemzou, pôjde jej to rovnako dobre ako pri odstraňovaní stvrdnutej kože na nohách. Porézny povrch žmolky lepšie zachytí, ak budete ťahy robiť len jedným smerom.

Chlpy domácich miláčikov

Pemza je rovnako účinný nástroj aj pri odstraňovaní chlpov z bytových textílii a čalúneného nábytku. Ak máte domáceho miláčika, iste tento problém poznáte. Okrem klasického vysávania a používania lepiaceho valčeka môžete zvieracie chlpy z gauča odstrániť tak, že ho prebehnete navlhčenou pemzou. Vďaka pórovitému povrchu sa na ňu všetko jednoducho nalepí.

Pestovanie sukulentov

Ak máte doma sukulenty, ku ktorým radíme najmä kaktusy, bude sa im lepšie dariť, ak si pri presádzaní zoberiete pemzu. Treba ju rozdrviť a keďže ide o prírodný materiál, po tom, ako ju pridáte do zeminy zaručí, že sa rastlinkám bude dariť lepšie.

Vonný difuzér

Na to, aby ste z pemzy vytvorili vonný difuzér si vyberte takú, ktorá sa vám páči aj vizuálne. Po funkčnej stránke je však tvar nepodstatný, pretože každá pemza má porézny povrch. Stačí teda na ňu nakvapkať obľúbený vonný olej a nechať ho rozvoniavať celou domácnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok