Vstaňte aspoň raz za hodinu: Tipy, čo robiť, ak máte sedavé zamestnanie

TA3/zm
21.9.2023 08:00

Mnohí z nás majú v dnešnej dobe v náplni práce najmä sedieť za počítačom. Pre zdravie to však nie je ideálny stav. Rozhýbať by ste sa mali aspoň raz za hodinu.

Vstaňte aspoň raz za hodinu: Tipy, čo robiť, ak máte sedavé zamestnanie
Freepik

Prinášame vám praktické tipy, čo robiť, ak máte sedavé zamestnanie. Prospejete tým nielen boľavej chrbtici, ale aj krvnému obehu.

Nielen práca

Sedavý spôsob života je problémom doby. Sedíme pri počítači, pri televízii, šoférujeme alebo sa vezieme v autobuse... A to všetko dokáže vytvoriť niekoľko hodín nečinnosti za deň, čo zdraviu rozhodne neprospieva. Rozhýbte sa aspoň raz za hodinu a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

Prestávky

Robte to ako v škole. Po 45 minútach v lavici sme sa vždy išli prejsť po chodbách školy alebo na školský dvor. Podobne k sedeniu pristupujte aj k práci. Pokojne si nastavte budík a vždy keď zazvoní, môžete urobiť iný pracovný úkon, pri ktorom sa však budete hýbať. Napríklad môžete zájsť do kopírky či tlačiarne, alebo absolvujte niektorý z telefonátov postojačky. Prípadne sa raz za hodinu prejdite, či už do kuchynky alebo na toaletu.

Chôdza

Chôdza je pre telo jeden z najprirodzenejších pohybov, ktorý nezaťažuje nadmerne kĺby a ide o aktivitu vhodnú aj pre ľudí s nadváhou. Počas pracovnej doby sa zrejme nemôžete len tak zobrať a ísť na prechádzku, ale myslite na to pri bežných činnostiach a prejdite sa aspoň malý kúsok do práce, počas prestávky do obchodu alebo čiastočne prestaňte využívať výťah.

Zdravotné benefity

Ak sa začnete viac hýbať a menej sedieť, pocítite prvé zmeny na chrbtici a bolesti chrbta môžu byť minulosťou. Mali by ste však vedieť, že už len obyčajné postavenie sa zo stoličky prospieva tiež krvnému obehu, čo je v prípade žien spôsob, ako sa v budúcnosti vyhnúť napríklad kŕčovým žilám.    

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok