Ukladáte vajíčka do dverí chladničky? Robíte chybu, mali by sa skladovať takto

TA3/zm
18.9.2023 16:00

Možno si hovoríte, že na skladovaní vajec nie je nič zložité, ale táto surovina a jej pobyt v chladničke má tiež určité pravidlá.

Ukladáte vajíčka do dverí chladničky? Robíte chybu, mali by sa skladovať takto
Freepik

Ak chcete, aby sa vám vajíčka nepokazili a boli zdravotne nezávadné, mali by ste ich skladovať takto.

Kartón vyhoďte

Vajíčka si z obchodu zvyčajne prinesieme v kartónovom obale. Je jedno, či ide o uzatvárateľný alebo rovný plát, v každom prípade ho chladničky nedávajte a vajíčka z kartónu vyložte. Ten je totiž plný rôznych mikroorganizmov a baktérií, ktoré by ste zbytočne preniesli na ostatné potraviny.

Neumývať

Nezabúdajte na dôležité pravidlo, že vajíčka by sa pred uskladnením nemali umývať. Naruší sa totiž membrána škrupinky a do vnútra môžu preniknúť baktérie, čo vo finále znamená rýchlejšie skazenie vajec a hrozbu kontaminácie.

Nie do dverí

Napriek tomu, že väčšina výrobcov chladničiek umiestňuje špeciálne stojany na vajíčka práve do dverí, toto miesto nie je pre vajcia vôbec vhodné. Otváraním chladničky sa strieda práve vo dvierkach najviac teplý a studený vzduch, čo vajíčkam neprospieva na kvalite. Naopak, vajcia obľubujú stabilnú teplotu, preto sa hodia do poličky čo najviac dozadu.  

Pozor na pachy

Vajíčka sú háklivé na nasiaknutie pachov, preto by ste ich v chladničke nemali skladovať blízko rýb, mäsa a mliečnych výrobkov. Alebo je najjednoduchším riešením kúpiť si plastový uzatvárateľný obal, vďaka ktorému máte istotu, že sa vajcia nepokazia.  

Témy: vajíčka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok