Aspirín nielen na bolesť: Vyčistí fľaky i vodný kameň a vzpruží kvety

TA3/zm
18.9.2023 08:00

Tabletky aspirínu sa oplatí mať doma, a to nie len pre prípad bolesti. Využijete ich aj v rôznych situáciách v domácnosti.

Aspirín nielen na bolesť: Vyčistí fľaky i vodný kameň a vzpruží kvety
Freepik

Vedeli ste o tom, že tablety aspirínu dokonale vyčistia fľaky od potu alebo udržia kvety vo váze dlho čerstvé? A dokážu toho ešte viac.

Fľaky od potu

Neviete sa zbaviť zažltnutých fľakov od potu na bledom oblečení? Aspirín tento problém vyrieši za vás. Do väčšej misky napustite horúcu vodu, pridajte do nej kúsok, ktorý chcete vybieliť a až potom aspirín, ktorý necháte na látke doslova vyšumieť. Nechajte oblečenie v kúpeli ponorené aj po rozpustení tabletky ďalších desať minút a potom konkrétne fľaky ešte ručne preperte. Po žltých miestach by nemalo byť ani stopy, ale ak to bude potrebné, môžete proces zopakovať ešte druhýkrát. Výhodou aspirínového prania je, že pôsobí aj na staré, doslova zažraté fľaky.

Biela bielizeň

Pri praní ešte ostaneme. Aspirín je vhodný aj na bielu bielizeň, aby si zachovala svoju žiarivo čistú farbu. Stačí niekoľko rozdrvených tabletiek tohto bežne dostupného lieku rozdrviť a pridať k bežnému praciemu prášku alebo na liter vody rozpustiť dve tablety a v roztoku nechať bielizeň počas celej noci.

Vodný kameň

Aspirín si perfektne poradí aj s vodným kameňom, ktorý sa usádza v kúpeľni na batériách alebo v špárach kachličiek. Tabletku rozpustite v troške vody, pridajte za lyžicu jedlej sódy a octu a vzniknutým roztokom pôjde špina a vodný kameň dole jedna báseň. Na problematických miestach roztok nechajte pôsobiť pokojne aj polhodinu, kým ho opláchnete alebo pretriete čistou vodou. 

Vzpruha pre kvety

Tabletka aspirínu vzpruží každý kvet. Rozpustite ju vo vode a môžete zalievať všetky izbovky alebo tento trik využite pri rezaných kvetoch. Do vázy stačí hodiť jeden aspirín a kytica bude dlhšie čerstvá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok