FOTO/VIDEO: Spúšť a výpadky elektriny. Takéto obrovské škody napáchali búrky

ta3/TASR
29.8.2023 12:14

Silné nárazy vetra sa podpísali pod veľké množstvo škôd na majetku, vykorenenie stromov a tiež pod tisíce domácností, ktoré zostali bez elektrickej energie.

Nočná búrka a veterná smršť si vyžiadali 66 zásahov hasičov na odstraňovaní škôd v Nitrianskom kraji. Medzi postihnutými obcami je i Podhájska v okrese Nové Zámky, kde škody utrpelo i termálne kúpalisko. Na sociálnej sieti avizuje, že je do odvolania zatvorené.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre v utorok do 4.00 h mali za sebou príslušníci už 54 zásahov. Išlo predovšetkým o odstraňovanie popadaných stromov z cestných a železničných komunikácií a elektrických vedení, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku, pomoc občanom so zakrývaním budov po odtrhnutí striech. V Podhájskej uviazli následkom pádu stromu osoby v zaparkovanom karavane.

Z celkového množstva udalostí príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Topoľčanoch a Zlatých Moravciach zasahovali päťkrát, hasičské stanice OR Nitra 21-krát, v Komárne deväťkrát. Hasiči zo staníc OR Nové Zámky boli pri 13 nahlásených udalostiach a k jednej privolali levických hasičov. K udalostiam boli privolaní tiež členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Tesárske Mlyňany, Imeľ, Bátorove Kosihy, Hurbanovo, Vinodol, Vráble - Dyčka, Rastislavice, Dvory nad Žitavou, Bánov, Šurany, Trávnica a Močenok. Spolu zasahovalo 59 príslušníkov HaZZ, 53 dobrovoľných hasičov a bolo nasadených 31 kusov hasičskej techniky.

Nočné búrky na západnom Slovensku spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50-tisíc odberných miestach. Najviac boli zasiahnuté oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry. Západoslovenská distribučná evidovala v utorok ráno ešte 4000 odberných miest bez elektrickej energie. Potvrdila to hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.

"Predpokladáme, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach," priblížila.

Celkovo vzniklo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 28 porúch na úrovni nízkeho napätia. "Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre," dodala.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok