Bude sa musieť Ukrajina menej spoliehať na pomoc? Zelenskyj chce zintenzívniť výrobu zbraní

ta3/čtk
29.8.2023 09:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho krajina zintenzívni výrobu zbraní potrebných na obranu pred ruskou inváziou. Okrem delostreleckých granátov a munície by podľa neho Ukrajina mala vyrábať aj drony, rakety a obrnené vozidlá.

Bude sa musieť Ukrajina menej spoliehať na pomoc? Zelenskyj chce zintenzívniť výrobu zbraní
TASR/AP/Mads Claus Rasmussen

"Zvyšujeme rozsah výroby na maximum. Ukrajina to dokáže. Financovanie je zaistené. Náš obranný priemysel prinesie dobré výsledky," povedal Zelenskyj s tým, že sa zišiel so zástupcami zbrojného priemyslu, aby zaistil ďalší nárast výroby.

Ukrajinské vedenie opakovane deklarovalo, že z krajiny urobí jedného z najväčších výrobcov zbraní. Súčasná protiofenzíva, ktorej cieľom je vypudiť ruské vojská z ukrajinského územia, je závislá od prísunu obrovského množstva munície a zbraní. Doteraz sa krajina spolieha predovšetkým na vojenskú pomoc od západných spojencov.

Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina musí vytvoriť podmienky na to, aby bola schopná prevádzkovať stíhacie lietadlá F-16, ktoré tento mesiac Ruskom napadnutej krajine prisľúbilo dodať Holandsko, Dánsko a Nórsko. "Z politického hľadiska už bolo urobené všetko. Kľúčové je teraz kvalitne a rýchlo pripraviť infraštruktúru. A to je už vojenská úloha," dodal.

Prezident tiež ako vrchný veliteľ ozbrojených síl nariadil armáde, aby sa pripravila na zimu a bola schopná chrániť energetickú infraštruktúru, ktorá bola v minulosti terčom opakovaných ruských vzdušných útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok