Žena trpela depresiami, lekári jej z hlavy vyoperovali hlísticu. Živú a osem centimetrov dlhú

ta3/čtk
29.8.2023 09:17

Výskyt tejto hlístice bol u človeka zistený prvýkrát na svete, informoval spravodajský server The Guardian.

Austrálski lekári vyoperovali živú hlísticu dlhú osem centimetrov z mozgu ženy, ktorá trpela depresiami a zábudlivosťou. Po konzultácii s odborníkmi zistili, že sa jedná o druh Ophidascaris robertsi a tento parazit obvykle napadá pytónov. 

Pacientkou bola 64-ročná žena z Nového Južného Walesu, ktorá bola prvýkrát hospitalizovaná na začiatku roku 2021 po tom, čo ju tri týždne trápili bolesti brucha a hnačka. Po týchto symptómoch sa pridal suchý kašeľ, horúčka a nočné potenie a do roku 2022 pribudla aj zábudlivosť a depresia.

Vtedy ju lekári z miestnej nemocnice poslali do Canberry, kde magnetická rezonancia mozgu zistila anomáliu vyžadujúcu chirurgický zákrok. Neurochirurgovia však rozhodne nečakali, že onou abnormalitou bude ešte stále sa krútiaci červ.

Pacientka žije v oblasti blízko jazera, ktorú obývajú pytóny . Napriek tomu, že s hadmi nikdy neprišla priamo do styku, často chodila k jazeru zbierať rastliny na varenie.

Lekári a vedci usudzujú, že sa larva parazita mohla dostať v truse pytóna na rastliny, a do tela pacientky tak prenikla priamo po kontakte s rastlinami, alebo po ich požití.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok