Podľa Čaputovej je výročie SNP aj záväzkom. Kollár: Odkazy bojovníkov sú dedičstvom národa

ta3/TASR
29.8.2023 08:11

V pondelok (28.8.) boli súčasťou slávnostného galavečera v Banskej Bystrici, dnes sa prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Podľa Čaputovej je výročie SNP aj záväzkom. Kollár: Odkazy bojovníkov sú dedičstvom národa
TASR/Martin Baumann/Jaroslav Novák

Na obeť účastníkov povstania nemôžeme nikdy zabudnúť, hlási prezidentka

"Ponaučením zo SNP je aj fakt, že v tomto zásadnom a principiálnom zápase museli spájať svoje sily aj ľudia s odlišnými politickými názormi. V rozhodujúcej historickej chvíli sa všetci dokázali povzniesť nad to, čo ich rozdeľovalo," pripomenula Čaputová.

Hoci štandardné demokratické prostredie rešpektuje názorové odlišnosti, vo chvíli len potenciálneho ohrozenia treba stavať na tom, čo ľudí spája. Podľa hlavy štátu to slovenská spoločnosť v kľúčových okamihoch svojich dejín vždy dokázala. Výročie SNP preto nemá byť len príležitosťou uctiť si zásluhy všetkých, ktorí vybojovali "našu slobodu, ale vysloviť aj záväzok, že budeme s nadobudnutou slobodou narábať zodpovedne".

Prezidentka zároveň zdôraznila, že na obeť účastníkov povstania, ako aj ich spolubojovníkov pre slobodu a demokraciu nemôžeme nikdy zabudnúť. Patrí im podľa nej vďaka a úcta. Prelomová historická udalosť, ako SNP bolo, musí podľa prezidentky zostať v našej historickej pamäti stále živá.

SNP označila za jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti fašizmu na našom kontinente. Zároveň bolo spontánnou vzburou obyvateľov Slovenska proti diktatúre, proti neľudskosti režimu reprezentovaného nielen nacistickým Nemeckom, ale aj domácimi kolaborantmi. Pripomenula, že SNP prispelo k porážke nacizmu nielen na slovenskom území, ale tiež v globálnom meradle. Boj za demokratický charakter aj našej krajiny však nebol zavŕšený.

Zabúdať však podľa nej nemôžeme ani na to, že krátko po konci druhej svetovej vojny vystriedala fašistickú totalitu nová, komunistická, a to na dlhé štyri desaťročia. "V konečnom dôsledku sa tak sen o slobode z roku 1944 naplnil reálne až v Novembri ´89," dodala Čaputová.

Je šokujúce, že aj v súčasnosti sa spochybňuje dôležitosť a význam SNP, hovorí Ódor

Je morálnou povinnosťou každého jedného z nás chrániť základné práva a slobody, princípy demokracie v záujme zdravej občianskej spoločnosti, kde sa žije pokojne a bez nenávisti. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor počas príhovoru na galavečere v Banskej Bystrici pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania. Označil za šokujúce, že sa aj v súčasnosti nájdu hlasy spochybňujúce dôležitosť a význam SNP, ako aj boja za slobodu.

"Demokracia, právo na sebaurčenie, základné práva a slobody, bohužiaľ, nie sú zadarmo. Nebolo to tak ani v minulosti a nie je to samozrejmosťou ani dnes, takmer 80 rokov od skončenia druhej svetovej vojny, najväčšej tragédie novodobých dejín. Dokonca sa nájdu aj takí, ktorí ešte aj dnes narábajú s mocou výhradne vo vlastný prospech namiesto toho, aby túto moc plne využili na to, aby zlepšili život ľudí," povedal premiér.

Zdôraznil, že udalosti roku 1944 nám zanechali jasný odkaz o dôležitosti občianskej angažovanosti v zlomovej situácii. Označil ich tiež za odkaz o sile občianskeho odboja, význame boja za slobodu a demokraciu a za signál o vzopretí sa neprávu a útlaku. Pripomenul, že obrovská časť obyvateľstva vtedy povedala jasné nie moci a odhodlane sa postavila na stranu slobody, pravdy a morálky.  

Kollár: Činy hrdinov SNP si treba neustále pripomínať

Aby činy hrdinov Slovenského národného povstania nevyšli navnivoč, mali by sme si ako vyspelá spoločnosť odkazy povstania neustále pripomínať a odovzdávať aj ďalším generáciám. Vyhlásil to v príhovore predseda Národnej rady SR Boris Kollár počas slávnostného galavečera v Banskej Bystrici pri príležitosti 79. výročia SNP.

"Skláňam sa pred hrdinstvom tých, ktorí neváhali položiť svoje životy za ideály slobody, spravodlivosti a demokracie. Vzdávam úctu všetkým, ktorí tieto boje prežili, aj tým, ktorí už nie sú medzi nami," zdôraznil Kollár s tým, že sa treba vedieť v súčasnosti postaviť aj proti "súčasnému nebezpečenstvu v podobe neofašizmu a neonacizmu a proti tým, čo šíria zlobu, nenávisť a odmietajú žiť vo svete bez vojen".

Predseda parlamentu vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa celospoločensky zasadili o presadzovanie hodnôt SNP do dnešného života. "Priame odkazy tých, ktorí nevedeli, či sa dožijú ďalšieho rána, sa z roka na rok stávajú čoraz väčšou vzácnosťou, priam až dedičstvom nášho národa," pripomenul.

Hrdinovia SNP podľa neho preukázali odvahu, silu, odhodlanie a statočnosť. "No napriek hrozbe zo straty života bola túžba boja za vyššie ciele a slobodu silnejšia. A tak tvárou v tvár smrti bojovali o prežitie a viedli zápas o holú existenciu. Urobili maximum, čo vtedy pre svoju vlasť mohli urobiť," uzavrel Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok