Iránskeho speváka zatkli. V piesni avizoval svoj postoj proti noseniu hidžábu

ta3 TASR
28.8.2023 21:33

Iránska polícia zatkla popového speváka Mahdího Jarráhího za zverejnenie piesne proti povinnému noseniu šatky zakrývajúcej vlasy a krk žien. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na iránsku justíciu.

iran
AP/Markus Schreiber

Nezákonná pieseň

Spravodajský portál iránskej justície Mizan Online oznámil, že voči Jarráhímu sa začalo trestné konanie pre nezákonnú pieseň, pretože jej text morálnym zásadám a zvykom islamskej spoločnosti. Spevák bol následne zatknutý na základe príkazu prokuratúry v Teheráne.

Iránom vlani otriasli masové demonštrácie sprevádzané nepokojmi po septembrovej smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej. Zomrela vo väzení po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou, pretože údajne porušila pravidlá obliekania pre ženy.

Spevák sa v reakcii na trestné konanie označil za nočnú moru sudcu. Na sociálnej sieti X vyzval, aby pokračovala verejná debata o výročí smrti Amíníovej.

Odkryté vlasy

Jarráhí ešte v piatok zverejnil pieseň Roosarito (v preklade "Tvoja šatka"), ktorou vyjadruje podporu minuloročným protestom. Ženy v nej vyzýva, aby si zložili šatky zakrývajúce vlasy a vo videoklipe tiež tancuje žena s odkrytými vlasmi.

Mizan Online uviedol, že právne kroky sa budú vzťahovať aj na Jarráhího pieseň z októbra 2022, ktorá sprevádzala protestné hnutie.

Pri demonštráciách v Iráne zahynuli stovky ľudí vrátanie príslušníkov iránskych bezpečnostných síl. Desaťtisíce demonštrantov bolo zatknutých a v niektorých prípadoch spojených s protestami už popravili viacero ľudí.

Iránske úrady v júni oznámili že po takmer desiatich mesiacoch obnovujú hliadky mravnostnej polície. Tá má v uliciach dohliadať na dodržiavanie pravidiel obliekania žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok