Počet obetí legionárskej choroby v Poľsku stúpol na 11, nakazilo sa 144 ľudí

ta3 tasr
28.8.2023 18:45

Na jedenásť stúpol počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou, ktorá sa šíri v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. Informoval o tom v pondelok Adam Sidor z regionálnej zdravotnej inšpekcie.

11 smrteľných prípadov

"Máme 144 potvrdených prípadov a 11 smrteľných," uviedol Sidor. Pred dvoma dňami miestne úrady hlásili osem úmrtí. Úrady v približne 200-tisícovom Rzeszówe zintenzívnili dezinfekčné opatrenia, pri čom sa stále snažia nájsť príčinu šírenia baktérii. Podľa Sidora sa v súčasnosti zvažuje kontaminácia rozvodov teplej a studenej vody.   Z dosiaľ odobratých 105 vzoriek vody počiatočné testy prvých 18 vzoriek zistili v polovici z nich baktérie legionelózy.

Zdrojom nákazy býva aj klimatizácia

"Zatiaľ nám to neumožňuje potvrdiť, že zdrojom kontaminácie je vodovod. Rozhodujúce budú nasledujúce dni," skonštatoval Sidor. Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda.

Choroba sa prejavuje podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými ochoreniami.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok