Dostavba úseku R2 Kriváň – Mýtna sa zrejme predĺži, pôvodné plány neboli presné

ta3 TASR
28.8.2023 15:00

Aj keď stavba 9,3 kilometra dlhého úseku rýchlostnej komunikácie R2 medzi Kriváňom a Mýtnou ide zatiaľ podľa plánu, termíny môže narušiť odstraňovanie skládky komunálneho odpadu pri obci Kriváň. Pôvodné plány totiž hovorili, že polstoročia stará skládka je desaťnásobne menšia.

Dostavba úseku R2 Kriváň – Mýtna sa zrejme predĺži, pôvodné plány neboli presné
TASR/Jozef Poliak

Ukázalo sa však, že odpadu je tam asi 30-tisíc kubických metrov. Na pondelkovom kontrolnom dni na stavbe za prítomnosti ministra dopravy Pavla Lančariča o tom informovali zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). 

"Budeme sa musieť dohodnúť s ministerstvom životného prostredia ako ďalej, pretože chceme dodržať termíny. Tie aktuálne hovoria o dokončení stavby v júni 2025," uviedol minister.

Podľa investičného riaditeľa NDS Stanislava Beňa tento problém môže zvýšiť náklady na stavbu o päť až sedem miliónov eur. "Onedlho bude zriadená komisia pre riešenie sporov, ktorá má nájsť vhodné riešenie," pripomenul.

Minister dopravy sa počas kontrolného dňa zaujímal aj o moderné technológie, ktoré sa používajú na tejto na Slovensku ojedinelej stavbe. Obrovské betónové dielce diaľničnej estakády sa totiž posúvajú pomocou hydrauliky rýchlosťou asi 35 metrov za jednu zmenu. 

Takto sa v týchto dňoch osádza asi 800-metrový úsek z celkom šesťkilometrového úseku estakády, vedúcej ponad údolie. Lančarič ocenil evidentný pokrok na stavbe.

Ako Beňo dodal, cena stavby pôvodne za asi 232 miliónov eur sa medzičasom zvýšila o približne 12 miliónov eur, čo podľa neho zodpovedá valorizácii za roky 2021 a 2022. V súčasnosti je to najväčšia a zároveň najzložitejšia dopravná stavba na Slovensku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok