Umývate varnú dosku pred varením? Nerobíte chybu, ale viac dosiahnete, ak ju pretriete vopred

TA3/zm
14.9.2023 16:00

Po varení ostáva k kuchyni množstvo neporiadku, a to nehovoríme len o riadoch. Upratať treba často aj varnú dosku, na ktorú jedlo prskalo, nedajbože vykypelo. Ak ju chcete udržať čo najdlhšie v kondícii, mali by ste ju však pretrieť ešte pred varením.

Umývate varnú dosku pred varením? Nerobíte chybu, ale viac dosiahnete, ak ju pretriete vopred
Freepik

Či už máte indukciu alebo sklokeramickú elektrickú dosku, jej čistenie má rovnaké pravidlá. A jedno z nich je umývanie pred varením, o čom vie len málokto.

Správne umývanie

Drôtenka je síce skvelá na zažratú a pripálenú špinu, aká sa môže objaviť aj na varnej doske, ale na jemnú sklokeramiku nie je vôbec vhodná, poškriabala by ju. Umývajte pomocou špongie na riad alebo ešte lepšie, pripravte si špeciálnu handru z jemného mikrovlákna, ktorá bude slúžiť len na tento povrch v kuchyni. Hoci by vám postačil aj saponát na riad, oplatí sa kúpiť prostriedok určený špeciálne na varné dosky. Ten odstráni špinu aj ošetrí povrch.

Umývajte vopred

Len málokomu napadne prebehnúť mokrou handrou varnú dosku pred tým, ako začne variť. Pritom je to jeden z najúčinnejších trikov, ako predĺžiť jej životnosť a perfektný stav. Kým sa totiť nepoužíva, sadá na ňu prach. A keď sa rozhorúči, zbytočne sa aj tieto neviditeľné čiastočky pripaľujú a varnú dosku znehodnocujú.

Nehody pri varení

Keď vám kypí z hrnca na plynovom sporáku, umyjete ho, keď dovaríte. Pri sklokeramike je však potrebné zareagovať ihneď, aby sa vára nepripaľovala. Či už bude prskať okolo voda alebo omáčka, zoberte si navlhčenú hubku na riad a zasiahnite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok