Studená sprcha prospieva najmä ženám: Presvedčia vás zdravotné aj estetické benefity

TA3/zm
13.9.2023 08:00

Otužovanie nie je pre každého, no hlavne pre nežnejšie pohlavie by mohlo mať pravidelné sprchovanie v studenej vode množstvo zdravotných či estetických benefitov.

Studená sprcha prospieva najmä ženám: Presvedčia vás zdravotné aj estetické benefity
Freepik

Nemusíte trpieť v ľadovej vode celé sprchovanie. Stačí, ak si posledných pár sekúnd až minút v sprche budete postupne znižovať teplotu vody a postupne sa otužíte. Uvidíte, aké množstvo benefitov vám ti prinesie.

Psychické aj fyzické zdravie

Vďaka sprchovaniu v studenej vode budete posilňovať svoju imunitu. Pri pravidelnosti si organizmus vybuduje obranyschopnosť proti baktériám a vírusom, takže otužovanie je vlastne najlacnejšia prevencia pred chorobami. Umývanie v chladnej vode prináša aj psychické výhody. Pri studenej vode sa rozpumpuje srdce i dych, čo sú síce fyzické prejavy, ale majú vplyv na okysličenie mozgu a teda aj mentálne zdravie. 

Mladá pleť

Chlad priaznivo pôsobí aj na pokožku, čo ocenia najmä dámy. Sprchovať sa v studenej vode a vďaka tomu si zaručiť pružnosť pokožky znie ako veľmi jednoduchý kľúč k zachovaniu mladosti. No skutočne je to tak. Studená sprcha udržiava v aktivite mazové žľazy, vďaka čomu tak rýchlo nestarne. A menej teplú vodu ocenia i vlasy, pretože vyhovuje vlasovým folikulom, a tak bude hriva lesklejšia a vitálnejšia. Všeobecne tiež platí, že chlad precvičí cievy, krv bude lepšie prúdiť do celého tela a aj to sa odrazí na stave kože či vlasov.

Chudnutie v sprche

A napokon ešte jeden benefit. Vďaka sprchovaniu v studenej vode možno neschudnete na kilá, ale rozhodne chudnutie podporíte. Zhadzovanie kíl súvisí aj s termoreguláciou či spomínaním prúdením krvi a lymfy v tele. To všetko sa pri otužovaní aktivuje a ak to skombinujete s diétou a cvičením, výsledok sa čoskoro dostaví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok