Vyrobte si cviklový prášok: Nielen zafarbí, ale aj ochutí a dodá vitamíny akémukoľvek pokrmu

TA3/zm
12.9.2023 16:00

Ak obľubujete cviklu, môžete si ju vychutnávať po celý rok vďaka prášku, ktorý sa z nej dá vyrobiť. Funguje tiež ako potravinárske farbivo.

Vyrobte si cviklový prášok: Nielen zafarbí, ale aj ochutí a dodá vitamíny akémukoľvek pokrmu
Freepik

Červená repa je plná vitamínov, ktoré si môžete v jedle užívať celoročne, nielen keď cvikla dozrieva. Vyrobte si z nej chutný prášok.

Stačí len cvikla

Výroba prášku je veľmi jednoduchá a nepotrebujete skutočne nič okrem samotnej červenej repy v akomkoľvek množstve. Logicky, čím viac jej bude, tým viac budete mať aj prášku. Cviklu nevaríte, surovú ju ošúpete a nakrájate na veľmi tenké plátky, aby ľahko a rýchlo schli. Použiť na to môžete škrabku alebo kuchynský robot, ručne nožom by ste také jemné plátky nikdy nedosiahli.

Slnko aj rúra

Cviklové plátky rozložte na plech, aby sa neprekrývali. Proces sušenia môžete zvoliť prirodzený na slnku počas babieho leta. V takom prípade si počkáte asi päť dní. Pri zlom počasí a netrpezlivosti je druhou možnosťou rúra, v ktorej by ste repu mali sušiť pri teplote maximálne 50 stupňov niekoľko hodín. V oboch prípadoch zbadáte, keď bude cvikla dobre presušená. Bude sa doslova rozpadať pod rukami. A to je bod, kedy ju treba namlieť na prášok, napríklad kávovým mlynčekom. Prášok ešte preosejte a skladujte v sklenenej vzduchotesnej nádobe.

Využitie prášku

Cviklový prášok vám poslúži ako akékoľvek iné korenie. Do akéhokoľvek pokrmu, v ktorom by sa zemitá chuť repy vynímala, ho pridajte za lyžičku, prípadne viac, podľa množstva vareného jedla. Podobne ako kurkuma sfarbí jedlo do žlta, cvikla zanechá zaujímavý ružový nádych, takže je vhodná aj ako potravinárske farbivo. Napríklad cestoviny uvarené vo vode s týmto práškom vytiahnete krikľavo ružové, čo môže zaujať pri servírovaní nielen pre chuť, ale aj na oko. Samozrejme, prášok sa dá využiť aj pri príprave polievok, omáčok, prívarkov či rizota.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok