Vyčistite mikrovlnku bez chémie: Tri spôsoby, vďaka ktorým bude vo vnútri aj vonku ako nová

TA3/zm
12.9.2023 08:00

Do čistenia mikrovlnnej rúry sa chce pustiť len málokomu. Zapečené zvyšky jedla idú dole len ťažko a treba na to silné zbrane. Tie však nemusia nutne znamenať chemické prípravky. Choďte a to ekologicky.

Vyčistite mikrovlnku bez chémie: Tri spôsoby, vďaka ktorým bude vo vnútri aj vonku ako nová
Freepik

Tieto suroviny máte iste doma a dokážu mikrovlnku vyčistiť vo vnútri aj zvonka možno ešte efektívnejšie ako kupované prostriedky. V hlavnej úlohe známa trojica domácich čističov – citrón, sóda a ocot.

Citrónový roztok

Pripravte si misku s vodou, do ktorej vytlačíte šťavu z polovice citróna. Misku dajte v mikrovlnke zohriať, vďaka čomu sa na jej vnútorných stenách usadia kvapôčky vody, respektíve para, takže čistenie pôjde ako po masle. Fungovalo by to aj s čistou vodou, no citrón má antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Vo vnútri používajte suchú handričku, no ak chcete pretrieť mikrovlnku aj zvonka, handru alebo špongiu namočte do citrónového roztoku.

Sódová pasta

Opäť si pripravte misku s vodou a dajte ju zohrievať do mikrovlnnej rúry. Z jedlej sódy a vody si zatiaľ v druhej miske vymiešajte hustú pastu. Po piatich minútach ohrievania vyberte misku a kým je vnútro mikrovlnky vlhké, pripravenou sódovou zmesou ju vyčistite. Tento spôsob odporúčame najmä vtedy, ak je špina doslova zažratá a potrebujete účinnejšiu zbraň. Pasta, samozrejme, funguje aj na vonkajšiu časť mikrovlnky.

Octový kúpeľ

Recept na čistenie je päť veľmi podobný. Do mikrovlnky dajte na päť minút zohrievať vodu. Jej účelom je, aby sa začala vyparovať a pomocou toho sa nečistoty ľahšie odlepili od vnútorných stien. Medzitým na sporáku prihrejte aj ocot. Nerobte to spolu, tieto dve tekutiny by mali byť oddelené, pretože úloha octu prichádza až potom, ako vyberiete vodu z mikrovlnnej rúry. Namočte doň handričku alebo špongiu a povytierajte nečistoty vnútri i vonku. Možno vám to nevonia lákavo, ale verte, že sa takto zbavíte všetkých prípadných baktérií. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok