Popáleniny pri varení: Ako prvá pomoc na utíšenie bolesti zaberú tieto potraviny

TA3/zm
11.9.2023 08:00

Stať sa to môže aj najskúsenejším gazdinám. Občas sa skrátka stane, že sa pri varení popálite. Ako prvú pomoc môžete využiť silu týchto potravín.

Popáleniny pri varení: Ako prvá pomoc na utíšenie bolesti zaberú tieto potraviny
Freepik

Popálili ste sa pri varení? Po pomoc nemusíte utekať do lekárne, na utíšenie bolesti zaberú tieto suroviny z kuchyne.

Med

Ak ste sa popálili a koža je len začervenaná, med je najjednoduchšie riešenie, čo môžete aplikovať na postihnuté miesto. Vďaka tejto domácej medicíne by sa vám dokonca ani nemal vytvoriť na popálenine pľuzgier. 

Ocot

Ocot má neskutočnú silu a často sa používa aj pri štipnutí včelou alebo osou. Dokáže totiž mimoriadne rýchlo upokojovať kožu, čo platí aj v prípade popálenia. Najjednoduchšia aplikácia bude, ak do octu namočíte gázu a ruku či iné postihnuté miesto ňou obviažete. Jednak by ste sa mali vyhnúť vytvoreniu pľuzgiera, ale najmä si uľavíte od bolesti a hojenie pôjde rýchlejšie.

Zemiak

Aj trik so zemiakom je pomerne známy, keďže obsahuje škrob a ten rovnako ako predchádzajúce prípady upokojuje pokožku po popálení. Zemiak jednoducho očistite a nastrúhajte, priložte na kožu a previažte. Uvoľnená šťava dokáže popáleninu schladiť a rýchlejšie hojiť.

Horčica 

Horčica sa v babských receptoch vyskytuje pomerne často, no oveľa známejšie sú jej účinky pri prechladnutí. Pritom je skvelá aj na popáleniny a nemusíte nič extra pripravovať. Začervenanú kožu ňou nahrubo natrite a obviažte. Ustúpi bolesť aj začervenanie.

Múka

Najmenej známy pomocník na domáce popáleniny je múka. Stačí bohato obsypať postihnuté miesto a rovnako ako v ostatných prípadoch by aj v tomto malo dôjsť k zabráneniu vzniku pľuzgiera a uľaveniu od bolesti. Ak máte popáleniny na ruke či prste, pokojne ju celú „ponorte“ do múky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok