Vzťah Putina s Prigožinom: Ako sa z pevných spojencov stali nepriatelia

ta3/nf
1.9.2023 00:00

Ich vzťah vychádzal z temného sveta, kde sa ruské štátne bezpečnostné služby miešali s kriminálnym podsvetím. Zatiaľ čo Wagnerova skupina pod vedením Jevgenija Prigožina sa rozrástla na jednu z najvplyvnejších štruktúr v Rusku, Vladimir Putin bol čoraz viac závislý od jej úspechov na ukrajinskom bojisku, píše BBC.

Vzťah Putina s Prigožinom: Ako sa z pevných spojencov stali nepriatelia
TASR/AP

Ich cesty sa prvýkrát skrížili v špinavom prostredí Petrohradu na začiatku 90. rokov, v politicky napätých rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu. Obaja muži pochádzajú z druhého ruského najväčšieho mesta, známeho svojou kultúrou - Petrohradu. Je domovom umeleckého múzea Ermitáž a cisárskeho Zimného paláca, ale zároveň sa považuje za hlavné mesto zločinu a základňu mocných gangov, píše BBC.

Zločin mu nebol cudzí

Presné okolnosti ich prvého stretnutia nie sú známe, ale Prigožin bol čerstvo prepustený z väzenia a Putin sa nedávno vrátil z misie vo východnom Nemecku ako dôstojník sovietskej bezpečnostnej služby KGB a hľadal cestu do politiky.

Prigožin bol prvýkrát odsúdený v 17 rokoch a zločin mu nebol cudzí. Po podmienečnom treste za krádež koncom 70. rokov dostal v roku 1981 dlhý trest odňatia slobody za lúpež. Spolu s ďalšími dvoma osobami chytil na ulici ženu pod krk a pokúsil sa ju uškrtiť, potom utiekol s jej topánkami a náušnicami.

Keď v roku 1990 opustil väzenie, Rusko bolo úplne iné. Namiesto starého sovietskeho šéfa Leonida Brežneva bol pri moci reformný vodca Michail Gorbačov, padol Berlínsky múr a perestrojka (reštrukturalizácia) bola v plnom prúde.

Prigožin začínal ako predajca hot-dogov v Petrohrade, ale v polovici 90. rokov si otvoril reštauráciu. Stará colnica je pravdepodobne miestom, kde sa títo dvaja muži prvýkrát stretli. Menu s foie gras a ustricami priťahovalo miestnych zločineckých bossov, ako aj vplyvného starostu mesta Anatolija Sobčaka. Vladimir Putin, vtedy 40-ročný, tam chodil aj ako Sobčakov zástupca. Z Prigožinovej jedinej reštaurácie sa stala sieť a medzi jeho klientelu patrili politici aj mimo Petrohradu.

Na prelome storočí, keď sa Putin stal prezidentom, sa obaja muži stali blízkymi spolupracovníkmi a Prigožinova prezývka Putinov šéfkuchár pochádza práve z tohto obdobia.

Pre muža, akým bol nový ruský vodca, bolo nevyhnutné mať osobného kuchára, ktorý by zabezpečil, že jeho jedlo bude bezpečné na konzumáciu. Odjakživa bol podozrievavý, a preto pôsobil aj ako šéf FSB, nástupníckej organizácie KGB.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok