Grécko je stále v plameňoch. Rozsiahly požiar sa nedarí dostať pod kontrolu

ta3 ČTK
28.8.2023 10:59

Grécko vyslalo ďalších 180 hasičov k rozsiahlym požiarom na severovýchode krajiny, k hraniciam s Tureckom. Požiar, ktorý patrí k najväčším na území Európskej únie za posledné roky, tam totiž nie je stále pod kontrolou, informujú v pondelok grécke médiá. Do oblasti smeruje aj posila z Českej republiky. Na iných miestach v Grécku sa však situácia podľa miestnych hasičov zlepšila.

Grécko je stále v plameňoch. Rozsiahly požiar sa nedarí dostať pod kontrolu
TASR/AP

Podľa hovorcu gréckych hasičov Janisa Artopiosa sa na severovýchode krajiny od rána hasia nové ohniská, ktoré sa objavili počas noci. Do oblasti pri rieke Evros mieria posily, ktoré v nedeľu sľúbil minister pre ochranu obyvateľstva Vasilis Kikilias. Celkom tam bude zasahovať skoro 500 hasičov. Snaží sa vytvoriť ochranné pásmo, ktoré by zabránilo šíreniu ohňa v lesoch v národnom parku Dadia. "Bojujeme o srdce Dadiy," povedal v rozhovore pre stanicu ERT Artopios.

Pomáhajú aj českí hasiči

Do oblasti na severovýchode, pri meste Alexandropuli, v pondelok odišla aj šestica českých hasičov s nádržami, ktoré môžu využívať pri hasení vrtuľníky, oznámila hovorkyňa Martina Götzová. Český vrtuľník Black Hawk, ktorý zasahoval v strednej časti Grécka, totiž využíva vodu z mora. Kvôli údržbe však nebude lietať.

Podľa Artopiosa sa stav ďalších veľkých požiarov pri Aténach av strednom Grécku zlepšil. Pod kontrolou je aj požiar na severe ostrova Andros, ktorý si vyžiadal v sobotu evakuáciu časti obyvateľov a turistov.

Riziko požiarov však podľa gréckych úradov zostáva aj dnes na mnohých miestach veľmi vysoké. Podľa únijného systému EFFIS v Grécku lesné požiare od začiatku roka zničili 1531 kilometrov štvorcových území, čo je najviac zo všetkých krajín v Európskej únii; spálená plocha zodpovedá zhruba polovici rozlohy Karlovarského či Libereckého kraja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok