Napätie sa zvyšuje. Rusi zadržali muža podozrivého zo špionáže pre USA

ta3 TASR
28.8.2023 09:46

Moskva v pondelok uviedla, že zadržala ruského občana podozrivého z poskytovania informácií o konflikte na Ukrajine americkým diplomatom, informuje agentúra AFP. Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby ide o bývalého zamestnanca amerického konzulátu v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

Rusko zvažuje, že Iránu pošle stíhačky, tvrdia USA. Má ísť o vojenskú spoluprácu
TASR/AP

Mal operovať v Moskve

FSB vo vyhlásení uviedla, že sa jej podarilo zastaviť "nezákonné aktivity Roberta Robertoviča Šonova", ktorý podľa nej fungoval ako informátor veľvyslanectva Spojených štátov v ruskom hlavnom meste Moskva.

Podľa AFP ide o najnovší zo série incidentov, ktoré prispievajú k ďalšiemu zvyšovaniu napätia medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sa vystupňovalo najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Poskytoval informácie americkým diplomatom

Zadržaný Šonov začal podľa FSB poskytovať americkým diplomatom informácie o ukrajinskom konflikte a vojenskej mobilizácii v Rusku ešte vlani v septembri. Šonov údajne dostal za úlohu zhodnotiť úroveň nespokojnosti obyvateľstva v ruských regiónoch pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na budúci rok.

Podľa FSB o svojich zistenia referoval dvom diplomatom pôsobiacim na politickom oddelení veľvyslanectva USA v Moskve, Jeffreymu Silinovi a Davidovi Bernsteinovi, ktorí budú v súvislosti s prípadom taktiež vypočutí.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok