Rómovia dali Ficovi prázdny hrniec, nech vidí, ako žijú

SITA
6.3.2013 12:19

Asi 70 Rómov sa dnes zhromaždilo v Bratislave pred sídlom ministerstva práce na protestnom pochode, ktorý organizovala mimoparlamentná Strana rómskej únie na Slovensku .

Demonštranti žiadali od vlády, aby im zabezpečila dôstojný život a prácu. "Rómska populácia je dnes úplne na konci spoločnosti a Smer-SD sľuboval istoty. Žiaľ, vidíme presný opak - situácia nás Rómov je zlá. Tento problém už nemožno kopiť, lebo raz to aj tak praskne a je len otázka času, kedy. Rómovia nechcú iba poberať sociálne dávky, chcú si ich odrobiť," zdôraznil  predseda SRÚS František Tanko. Podotkol pritom, že sa viackrát pokúšal stretnúť so šéfom rezortu práce Jánom Richterom i premiérom Robertom Ficom , no ani jeden ho neprijal. Predstavitelia vlády neprišli medzi protestujúcich ani dnes.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák priznáva, že Rómovia majú právo byť nespokojní, keďže ich problémy nikto 20 rokov neriešil. Podľa vlastných slov dokonca víta predstaviteľov menšiny, ktorí upozorňujú na postavenie Rómov na Slovensku. Poukázal však, že treba nielen demonštrovať, ale tiež prispievať do diskusie konkrétnymi riešeniami. "Pán Tanko na jednej strane upozorňuje na to, aby táto téma bola riešenie, na strane druhej v pondelok neprišiel do parlamentu, keď mal šancu sa tak ako ostatní zúčastniť na diskusii o rómskej reforme," povedal Pollák. Zamestnanie Rómov je podľa neho jednou z priorít vládnej reformy, pretože pomôže nielen samotným predstaviteľom menšiny, ale aj celému Slovensku.  Protestná akcia Rómov mala doobeda pokojný priebeh. Zhromaždení niesli len niekoľko transparentov, s nadpismi "chceme dôstojný život" či "chceme prácu".

Protest Rómov za prácu sa skončil pred Úradom vlády odovzdaním symbolického darčeka pre premiéra Roberta Fica. Niekoľko desiatok Rómov na čele s organizátorom protestu a šéfom Strany rómskej únie Františkom Tankom odovzdalo v podateľni úradu prázdny hrniec v hodnote 15 eur. "Aby Fico videl, ako sa ťažko žije občanom Slovenska. Ako dôchodcovia nemajú peniaze na doplatky v lekárňach, ako ľudia prežívajú zo dňa na deň. Tu je darček od Rómov z celého Slovenska. Občania tejto krajiny umierajú od hladu," povedal Tanko. S protestnými akciami podľa jeho slov nekončia. "Nabudúce nás príde ešte viac," dodal. Demonštrácia mala pokojný priebeh, na zhromaždených dohliadalo niekoľko štátnych i mestských policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok