Verstappen vyrovnal rekord Vettela. Pretekár tímu Alpha Tauri si zlomil ruku

ta3 TASR
27.8.2023 17:48

Austrálsky jazdec Daniel Ricciardo pre zranenie ruky pravdepodobne vynechá nasledujúce dve podujatia seriálu majstrovstiev sveta F1. Pretekár tímu Alpha Tauri utrpel zlomeninu ruky v piatkovom druhom tréningu na Veľkú cenu Holandska.

Verstappen vyrovnal rekord Vettela. Pretekár tímu Alpha Tauri si zlomil ruku
TASR/AP

Akútna zlomenina

Helmut Marko, poradca materského tímu Red Bull, pred nedeľňajšími pretekmi uviedol, že Ricciardovo zranenie je komplikované. "Nie je to jednoduchá zlomenina. Vyzerá to zle pre nasledujúce dva preteky," povedal podľa AFP 80-ročný Rakúšan.

Ricciardo sa len nedávno vrátil do kokpitu, keď nahradil dovtedy nevýrazného Holanďana Nycka de Vriesa. Počas VC Holandska ho zastúpil debutant v efjednotke Novozélanďan Liam Lawson. Očakáva sa, že jazdec akadémie Red Bullu zostane v Alpha Tauri aj počas nasledujúcich pretekov v prípade, že Ricciardo nebude fit.


Verstappen vyrovnal zápis

Verstappen si na 13. podujatí sezóny pripísal už 11. víťazstvo a navýšil svoj výrazný náskok na čele priebežného poradia. Bol to pre neho 46. triumf v kariére a zároveň tretí na VC Holandska. Aj po pretekoch na okruhu v Zandvoorte naďalej platí, že v prebiehajúcej sezóne víťazí iba tím Red Bull, keďže ostatné dve víťazstvá si pripísal Perez. 

Verstappen vyrovnal zápis Vettela z roku 2013, keď Nemec, ktorý vtedy takisto pôsobil v tíme Red Bull, triumfoval v deviatich záverečných pretekoch sezóny.

Na holandskej trati absolvoval premiéru v F1 21-ročný Novozélanďan Liam Lawson. V tíme AlphaTauri nahradil Daniela Ricciarda, ktorý si po náraze do bariéry v druhom tréningu zlomil záprstnú kosť na ľavej ruke a absolvoval operáciu. Vynechať by mal nasledujúce dve veľké ceny.

Priebeh pretekov

Verstappen po štarte nezaváhal a pred Norrisom si udržal pozíciu lídra a k dramatickým momentom nedošlo ani medzi ostatnými jazdcami. Bezprostredne pred pretekmi sa k trati priblížili oblaky a už v 2. kole sa niekoľko jazdcov rozhodlo prezuť na intermediálky. 

Nevydarenú zastávku v boxoch absolvoval Leclerc, keď mechanici Ferrari nemali pripravené pneumatiky, na čo Monačan doplatil výraznou stratou. Od 3. kola sa na čelo pretekov posunul Perez, ktorý vyťažil zo skorého prezutia. Na niekoľko kôl sa medzi Perezom a priebežne tretím Verstappenom ocitol Čou. Prevažná časť štartového poľa mala v tom čase prezuté intermediálky, šestica, ktorá zostala na "suchých", mala na chvoste poradia výrazné manko. 

Postupne však trať vysychala a v 12. kole sa viacerí jazdci vrátane Verstappena vrátili k pneumatikám do suchých podmienok. Do boxov zamieril aj Perez, ktorý bol po návrate na trať až za Verstappenom, ktorý sa stal novým lídrom. Po tom, čo Sargeant v 16. kole neudržal monopost na trati a vrazil do bariéry, prišlo na trať safety car.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok