Učitelia počas maturít štrajkovať nebudú

SITA, TA3
6.3.2013 11:48

Učiteľský štrajk počas maturít a testovania deviatakov nebude. Väčšina učiteľov ho nepodporila.

Učitelia počas maturít štrajkovať nebudú
SITA

Návrh menších Nových školských odborov na vyhlásenie jednodňového ostrého štrajku 13. marca počas testovania deviatakov a písomných maturít z cudzích jazykov podporilo iba nečo cez tisíc učiteľov. 
"Učitelia tento rok už asi štrajkovať nebudú, na školách vládne apatia a dezilúzia," povedal podpredseda NŠO Ján Macek.

Nové školské odbory, ktoré začali zbierať podpisy učiteľov v januári, boli pripravené ísť do štrajku, ak ich podporí minimálne 50 percent všetkých učiteľov. Ich akciu odmietol aj najväčší Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, podľa ktorého by to bol neadekvátny a nesystémový krok. NŠO chceli štrajkom dosiahnuť zvyšovanie percenta HDP do školstva o jedno percento ročne až do výšky šesť percent HDP a priame financovanie školstva. Ďalej žiadali zvýšenie tarifných platov všetkých zamestnancov školstva o 25 percent od 1. septembra 2013 a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. Okrem toho chceli zmeniť pomery v radách škôl v prospech pedagogických zamestnancov škôl.

Školskí odborári minulý rok požadovali desaťpercentné zvýšenie platov a zlepšenie financovania školstva. V novembri sa pre to uskutočnil najväčší štrajk škôl v histórii Slovenska, ktorý bol po troch dňoch prerušený. Vláda napokon aj napriek nesúhlasu odborov schválila len päťpercentné zvýšenie platov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok