Domácu mozzarellu zvládne každý: Príprava chutného syra vám zaberie len polhodinu

TA3/zm
10.9.2023 10:00

Milovníci syrov zbystrite pozornosť. Mozzarellu viac nemusíte kupovať, veľmi jednoducho si ju pripravíte aj doma. Nie je to nič náročné, dokonca ani na čas.

Domácu mozzarellu zvládne každý: Príprava chutného syra vám zaberie len polhodinu
Freepik

Obľúbená mozzarella vôbec nie je náročná na prípravu. S týmto jednoduchým receptom ju zvládne každý.

Drahý syr

Originálna receptúra používa na výrobu obľúbeného čerstvého syra byvolie mlieko. V takom prípade nájdete na výrobku označenie Mozzarella di Bufala. V takom prípade si však aj priplatíte, keďže ide o cennú surovinu. Kravského mlieka je rozhodne viac, tiež je cenovo dostupnejšie, a tak väčšinou mozzarellu kupuje práve vyrobenú z tejto ingrediencie. No ak natrafíte na tú originálnu, aspoň raz si ju doprajte. Má celkom inú chuť, je jemne pikantná, slanšia a voňavejšia. Aj z hľadiska zloženia je bohatšia na bielkoviny, tuky a vápnik.

Domáca mozzarella

Na prípravu domácej mozzarelly budete potrebovať dva litre čerstvého mlieka, lyžičku kyseliny citrónovej a pol lyžičky syridla. Z tohto množstva získate asi 300 gramov syra, čo je šesť bochníčkov mozzarelly. Pripravte sa však na to, že pri príprave budete potrebovať aj kuchynský teplomer, ktorý nemá každý doma.

Postup výroby

Vo vlažnom mlieku najskôr rozpustite kyselinu citrónovú. Potom dajte na plameň a zahrejte na teplotu 38 stupňov. Keď dosiahnete túto teplotu, odstavte hrniec z plameňa a pridajte syridlo, teda enzým, ktorý zráža mliečne proteíny. Zoženiete ho v špecializovaných predajniach alebo na internete.

Zmes v hrnci dobre pomiešajte, ale nevarte, kým sa neoddelí srvátka, čo je žltozelená tekutina, ktorá ostáva po zrazení mlieka. Tento proces trvá asi 20 minút. Srvátku si odložte, budete ju potrebovať na uskladnenie mozzarelly.

Hrniec dajte opäť na sporák a nechajte variť 10 minút, kým uvidíte, že sa tekutina vyzrážala do hrudiek. Počas tohto procesu mlieko neustále miešajte, aby sa nepripálilo.

Hrudky sceďte, srvátku opäť uchovajte bokom. Dajte do nového, dostatočne veľkého hrnca variť vodu na 90 stupňov a ponorte do nej celé sitko alebo cedník so syrom na 5 minút.  V tomto momente vypnite plameň, aby voda počas toho chladla.

V tomto momente máte pripravenú domácu mozzarellu, ktorú stačí už leb vytvarovať do požadovaného tvaru a veľkosti. Môžete si urobiť viac menších bochníčkov syra alebo menej väčších, prípadne jeden obrovský.

Uchovanie syra

Domáca mozzarella vydrží v chladničke asi týždeň, na to však potrebuje správne uskladnenie. Srvátku, ktorú ste si počas prípravy odkladali, zmiešajte so soľou a vodou. Mozzarellu ponorte do tohto nálevu a nehrozí, že by sa pokazila alebo vyschla.   

Témy: jedlo Mozzarella
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok