Vyrobte si domáci čistič toalety: Tieto gélové kocky udržia čistotu a sviežosť za pár eur

TA3/zm
9.9.2023 10:00

Výroba domácich čističov je nielen ekonomická, ale aj ekologická. Za zlomok ceny oproti tej predajnej dokážete udržať domácnosť upratanú a sviežu. Platí to aj o toalete.

Vyrobte si domáci čistič toalety: Tieto gélové kocky udržia čistotu a sviežosť za pár eur
Freepik

Domáce gélové kocky môžete vložiť do prázdnej plastovej nádoby, v ktorej bol osviežovač na WC. Pripravíte si ich jednoducho a nezaberie to ani veľa času.

Potrebné ingrediencie

Na výrobu WC čističa budete potrebovať tri lyžice neochutenej čírej želatíny, hrnček vody, pol hrnčeka bieleho octu a ľubovoľný esenciálny olej. Na prípravu je potrebný aj hrniec a dávkovač na ľad.

Postup výroby

V hrnčeku vody dobre rozmiešajte želatínu a nechajte ju rozpustiť. Keď naberie na objeme pridajte biely ocot, ktorý funguje ako dezinfekčná zložka. Dokáže z toalety účinne odstrániť nečistoty aj rozpustiť vodný kameň. Zmes prelejte do hrnca, pridajte asi 20 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja a nechajte za stáleho miešania zohrievať na miernom plameni asi 3 minúty. Želatína ani ocot sa variť nesmú, preto pozor, aby ste nezahriali zmes príliš. A už stačí len zmes preliať do dávkovača na ľad a nechať kocky stuhnúť pri izbovej teplote.

Skladovanie a dopĺňanie

Gélové WC kocky neobľubujú vlhkosť, preto je dobré skladovať ich v uzavretej nádobe. Do toalety ich vkladajte umiestnené v prázdnom plastovom dávkovači, ktorý vám ostane po kúpenom osviežovači. A už stačí len sledovať, ako sa míňajú a priebežne ich dopĺňať.

Bonusový tip

Ak chcete, aby vaše gélové kocky mali nejakú farbu, pokojne použite potravinárske farbivo. Podľa základného receptu budú kocky číre.    

Témy: domácnosť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok