Schudnite so švihadlom: Stojí pár eur, stačí pár minút denne a kilá pôjdu dole samé

TA3/zm
8.9.2023 16:00

V detstve sme švihadlo brali ako hru. V dospelosti to môže byť zas spôsob, ako hravo zhodíte prebytočné kilá.

Schudnite so švihadlom: Stojí pár eur, stačí pár minút denne a kilá pôjdu dole samé
Pexels

Výhod chudnutia pomocou švihadla je mnoho. Jednak je táto pomôcka pomerne lacná, doma nezaberie veľa miesta a ani cvičiť s ním netreba až tak dlho, aby ste dosiahli efekt.

Materiál švihadla

Na to, aby ste so švihadlom naozaj schudli, je dobré zorientovať sa, aký typ si vybrať. Pre začiatočníkov sú ideálne plastové verzie, ktorých švihnutie pri nepodarenom preskoku dokonca ani tak nebolí. Tým že sú ľahké, sú zároveň aj pomalé, čo v začiatkoch tréningu oceníte. Klasické pletené švihadlá, aké si pamätáme z detstva, sú tiež v poriadku, ale sú o niečo rýchlejšie.

Nastavenie dĺžky

Čo sa týka dĺžky, mali by ste si stúpnuť doprostred a rukoväte by vám mali siahať pod pazuchy. Zlá dĺžka ovplyvňuje aj kvalitu a techniku skákania, takže tento faktor nepodceňujte. Pre rýchlejšiu orientáciu – ženy pod 150 cm potrebujú švihadlo s dĺžkou 2,1 m. Ak máte od 160 do 170 cm, siahnite po dĺžke 2,5 metra. Ak ste ešte vyššia, poobzerajte sa po variante 2,75 metra.

Zároveň pozerajte aj na rukoväte, keďže sú ženské ruky menšie. Ideálna veľkosť sa počíta podľa dĺžky otvorenej dlane od končekov prstov po zápästie.

Chudnite so švihadlom

Ak je toto cesta, ktorou sa chcete vydať kvôli chudnutiu, presvedčia vás nasledovné čísla. Za hodinu skákania spálite až 700 kilokalórii. Nemusíte však otročiť rovných 60 minút. Keď si prepočítate, že by ste 5x do týždňa, tomuto športu venovali pol hodinku, za týždeň je to 1750 kilokalórii a to je už poriadna výzva. Z pohľadu tuku je to úbytok necelých 200 gramov týždenne. A pri počte na kilogramy ste po roku pravidelného cvičenia o 9 kíl ľahšie.

Švihadlo je skvelý kardiotréning, ale dokážete si s ním vyrysovať aj svaly. Stačí pohľadať na internete ukážkové workout videá, investovať pár eur do tejto pomôcky a pustiť sa do boja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok