Ani riedka, ani suchá: Quinoa sa nepripravuje ako ryža, vyžaduje si špeciálny postup

TA3/zm
8.9.2023 08:00

Quinoa sa radí medzi superpotraviny, takže je jasné, že je veľmi zdravá. Ak sa rozhodnete občas vymeniť ryžu za túto podľa názvu exotickú prílohu, musíte zvoliť o niečo rozdielny prístup prípravy.

Ani riedka, ani suchá: Quinoa sa nepripravuje ako ryža, vyžaduje si špeciálny postup
Pexels

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky a rastlina, ktorú servírujeme na tanier, sa botanicky volá mrlík. Ide o obilninu, ktorá je bezlepková a ocenia ju aj celiatici. Navyše obsahuje množstvo bielkovín, čo sa len tak o hociktorej prílohe povedať nedá. Takto si ju pripravíte.

Prepláchnuť

Niekto ryžu oplachuje pred varením, iný nie. V každom prípade tento krok pri príprave quinoy nevynechávajte. Aj vďaka nemu docielite po dovarení tú správnu konzistenciu. Pretože táto obilnina má tendenciu rozvariť sa na kašu, alebo naopak, byť taká sypká, že sa vám až práši od úst. Ak by ste ochutnali quinou takto, zrejme by vám nechutila a mohli by ste ju zavrhnúť. Pritom je to skvelá príloha, ktorá sa dá uvariť na slano i na sladko.

Pomer vody

Ale poďme k samotnému vareniu. Quinoa sa najskôr jemne opraží na oleji, podobne ako to robí mnoho ľudí pri varení ryže. Až potom sa zalieva vodou. Kým na hrnček ryže sa dávajú dva hrnčeky vody, quinoa jej potrebuje o niečo menej. Na hrnček obilniny pripadá hrnček a trištvrte vody. Po zaliatí ju môžete jemne osoliť, a to aj v prípade, že by finálny pokrm mal byť sladký.

Varenie

Doba varenia je veľmi príbuzná ryži, no predsa je aj v tomto bode malý rozdiel. Quinoa by mala byť pripravovaná na slabom plameni 15 minút bez toho, aby sa zdvihla pokrievka. Po vypnutí sporáku je ešte dôležité nechať ju odstáť ďalších 10 minút, pričom sa stále pokrievka nemá dvíhať. Tým si zaručíte jej akurátnu konzistenciu, ktorá nebude ani kašovitá, ani príliš sypká.     

Témy: quinoa jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok