Pokojne si pospite aj cez deň: Poobedný „šlofík“ má množstvo zdravotných výhod

TA3/zm
6.9.2023 16:00

Možno sa obávate poobede ľahnúť si, pretože nemusíte dobre spať v noci. Alebo sa stresujete, že únava môže byť signálom nejakého zdravotného problému. Prípadne nechcete, aby si niekto myslel, že ste lenivý. No poobedný „šlofík“ má pritom množstvo benefitov pre zdravie.

Pokojne si pospite aj cez deň: Poobedný „šlofík“ má množstvo zdravotných výhod
Freepik

V rýchlom svete nie je nič lepšie, ako počúvať svoje telo a keď si žiada regeneráciu, dopriať mu krátky spánok, pokojne aj poobede. Takéto zdravotné výhody vám to prinesie.

Pamäť, sústredenie a efektivita

Zdriemnuť si polhodinku na gauči, hoci je len poobede, neumožňuje veľa typov prác. No ak máte home-office, pokojne to niekedy vyskúšajte. Je totiž vedecky dokázané, že ak si mozog oddýchne na 20-30 minút počas dňa, zobudíte sa s oveľa vyššou koncentráciou na prácu. To so sebou prináša aj efektivitu a zlepšenie pamäte. Skrátka, to čo ste si pospali, potom ľahko dobehnete.

Lepšia imunita

Rýchla doba so sebou prináša problém, že mnoho z nás nevie oddychovať. Pritom relax je pre telo a regeneráciu mimoriadne dôležitý. Ak ho nemáme dostatok, trpí aj imunitný systém. Počas spánku sa obnovujú bunky a obranné mechanizmy, ktoré de facto vedú k zlepšeniu celkového zdravia.

Menej stresu

A napokon ešte jeden dôvod, prečo sa nebáť pospať si na polhodinku aj počas pracovného dňa. Vďaka „šlofíku“ budete menej prežívať stres. Počas spánku sa prirodzene znižuje hladina stresových hormónov v tele a dochádza k uvoľneniu svalov a vnútorného napätia. Takže poobedná polhodinka na gauči by mohla byť skutočne na predpis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok