Tekvicové pyré, ktoré nebudete jesť: Takto zaberá na silnejšie vlasy či krajšiu pleť

TA3/zm
5.9.2023 08:00

Ak máte prebytky tekvice z vlastnej záhrady, uvarte si z nej pyré. Nebudete ho však servírovať na obed či večeru, ale pochutná si vaša pleť i vlasy.

Tekvicové pyré, ktoré nebudete jesť: Takto zaberá na silnejšie vlasy či krajšiu pleť
Freepik

Tekvicové pyré má blahodarné účinky na telo a je pritom jedno, či ste si ho pripravili z klasickej maslovej tekvice alebo z populárneho hokkaida.

Maska na tvár

Pyré si pripravíte jednoducho tak, že uvarenú tekvicu bez solu, len tak vo vode následne rozmixujete. Obsahuje vitamíny C a E, ktoré sú výbornými bojovníkmi proti starnutiu. Aby sa tekvicová maska lepšie nanášala na pleť a tá z nej čerpala čo najviac živín, primiešajte k pyré lyžičku medu a lyžičku smotany. Po 10 minútach môžete zmyť vlažnou vodou a vaša tvár bude ako vyžehlená. Ak máte mastnú pleť a chcete stiahnuť tvorbu mazu, aby sa vám tvár neleskla, môžete do tekvicového pyré pridať pár kvapiek octu alebo citrónovú šťavu.

Telový zábal

Domáce kozmetické recepty môžete doplniť aj o tekvicový zábal, ideálny pre celé telo, bez ohľadu na to, aký typ pokožky máte. Do polovice šálky tekvicového pyré pridajte dve lyžice kokosového oleja a nechajte štvrťhodiny pôsobiť na tele, ideálne po sprchovaní. Potom, samozrejme, zábal opäť zmyte. Pokožka bude hebká a vláčna, keďže tekvica obsahuje draslík, meď, železo, horčík i selén.

Kúra na vlasy

Tekvica je skvelým pomocníkom pre akýkoľvek typ vlasov. Keďže je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov, vaša koruna krásy si z nej zoberie to, čo potrebuje. Kúru si pripravíte opäť z pyré, ale pridajte na pol šálky dve veľké lyžice tvarohu, jednu lyžicu medu a jednu prírodného oleja. Pripravenú zmes používajte ako kondicionér. Po umytý naneste na mokré vlasy a po niekoľkých minútach dôkladne opláchnite a opäť umyte šampónom.

Tekvicová pedikúra

Tekvica dokáže telo zbaviť suchých miest, čo okrem starnúcej pokožky využijete napríklad aj na nohách. Popraskaným pätám pripravte špeciálnu pedikúru. Základom je, ako inak, tekvicové pyré, tentokrát v kombinácii s hrubozrnnou morskou soľou, surovým vajíčkom a pokojne i medom. Tuhú zmes dajte to mikroténového vrecúška, do ktorého zabalíte nohy a necháte pôsobiť aspoň polhodinku.

 

Témy: tekvica Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok