Pranie tenisiek má svoje pravidlá: Takto obuv nezničíte a každý pár bude ako nový

TA3/zm
4.9.2023 16:00

Raz za čas každému z nás napadne hodiť špinavé tenisky do práčky, aby boli ako nové. Má to však svoje pravidlá.

Pranie tenisiek má svoje pravidlá: Takto obuv nezničíte a každý pár bude ako nový
Freepik

Ak si obuv nechcete zničiť, mali by ste dodržiavať pri praní tenisiek niekoľko zásad. Stačí jeden nesprávny krok a tenisky môžete namiesto údržby zničiť.

Cyklus prania

Výrobcovia obuvi ku každému páru topánok dávajú aj návod na údržbu. Väčšinou odporúčanie hodiť tenisky do práčky nenájdete, no ak sa pre tento krok predsa len rozhodnete, voľte šetrný cyklus prania. Otáčky v bubne práčky totiž môžu poškodiť nielen látku, ale aj lepidlá, ktoré držia napríklad podrážku na zvyšku topánky. Pre tento prípad je preto dobré zabaliť tenisky aj do pracieho vrecka, aké možno používate na ponožky alebo spodnú bielizeň. Voľte teplotu maximálne do 40 stupňov a nízke otáčky.

Rozobrať na kúsky

Predtým, ako hodíte tenisky do bubna práčky, doslova ich rozoberte na kúsky. Oddeľte vložku, ak je to možné. Rovnako vytiahnite šnúrky. Pozrite si podrážku a ak sa v nej nachádzajú zaseknuté kamienky alebo iné väčšie nečistoty, odstráňte ich ručne.

Dôležité sušenie

Po praní vidíte, či to topánky prežili, no ešte je dôležitý aj krok sušenia. Pri tom môžete napáchať tiež nenávratné škody. Takže v prvom rade zabudnite na radiátor alebo iný silný zdroj tepla. Aj keby to malo trvať viac dní, tenisky potrebujú schnúť pri izbovej teplote.

Výplň topánky

Aby sa zachoval tvar topánok, je vhodné ich počas sušenia vystlať, napríklad novinovým papierom alebo menšími uterákmi. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok