Jesennej depresii nepodľahnete: Tieto potraviny zaručujú dobrú náladu

TA3/zm
4.9.2023 08:00

Nielen príchod nového školského roka, koniec sezóny dovoleniek, ale aj zhoršujúce sa počasie môžu spôsobovať jesennú depresiu. Nie však s týmto jedálnym lístkom.

Jesennej depresii nepodľahnete: Tieto potraviny zaručujú dobrú náladu
Freepik

Vedeli ste o tom, že aj vhodne zvolená strava môže byť dôvodom, prečo zlá nálada a depresia nebudú mať šancu?

Banány

Aminokyseliny bohaté na B6, zinok a draslík sa nachádzajú v obľúbených banánoch. Všetky ovplyvňujú správne fungovanie nervovej sústavy a čo viac si priať v prípade, že potrebujete telu dať najavo, že si má dobrú náladu skrátka udržiavať. Dva banány denne a depresia nemá šancu.

Šošovica

Zo všetkých strukovín práve šošovica obsahuje najviac vitamínu B9. Na jeseň je však dôležité aj to, že obsahuje kyselinu listovú, ktorá vyvoláva chemické reakcie potrebné na tvorbu serotonínu. A táto kombinácia pomáha proti jesennej depresii. Ak nie ste fanúšikovia klasickej šošovice, rovnako bohatá na vitamíny a minerály je aj červená verzia, ktorú jednoducho zapracujete napríklad do polievok.

Kešu

Na omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú podstatné pre fungovanie mozgu a teda aj náladu, sú bohaté tiež kešu oriešky. Okrem klasickej podoby ich môžete do jedálneho lístka zaradiť aj v podobe zdravého orechového masla.

Kurkuma

Kurkumín pozitívne ovplyvňuje psychiku a ako názov napovedá, nachádza sa najmä v kurkume. Toto korenie je preto na jeseň povinnou ingredienciou všetkých vašich varených jedál. Jeho výhodou je, že hoci jedlo zafarbí, v podstate mu nemení chuť, takže pokojne s kurkumou posypte všetko, čo pripravujete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok