Na Ukrajine sa zrazili dve lietadlá československej výroby. Jeden z pilotov bol legenda

ta3 čtk
26.8.2023 17:09

Traja ukrajinskí piloti zahynuli pri piatkovej zrážke dvoch cvičných lietadiel L-39 Albatros československej konštrukcie v Žytomyrskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny. Napísali to v sobotu ukrajinské médiá s odvolaním sa na letectvo a úrady, ktoré začali vyšetrovanie nehody.

Na Ukrajine sa zrazili dve lietadlá československej výroby. Jeden z pilotov bol legenda
Twitter/Le Mot de Cambronne

Hrdina a legenda

Letectvo podľa denníka Ukrajinska pravda potvrdilo, že pri zrážke zahynul aj mediálne známy pilot 40. brigády taktického letectva, ktorý pred novinármi vystupoval pod prezývkou Juice/Džús. 

Andrij Pilščykov bol pilotom stíhačky MiG-29, hneď na začiatku vojny sa podieľal na obrane Kyjeva. V rozhovoroch so západnými novinármi z Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC News a ďalších médií sa zasadzoval o to, aby Západ poskytol Ukrajine moderné stíhačky. Prisľúbeného odovzdania amerických stíhačiek F-16 sa už nedožil.

Ako sa to stalo?

Príčiny katastrofy sa zisťujú. Teraz sa uskutočňujú prvotné úkony, ako je prehliadka miesta dopadu trosiek, výsluchy svedkov a zadanie znaleckých posudkov, uviedli vyšetrovatelia nehody.

Lietadlo Aero L-39 Albatros je podzvukovým prúdovým lietadlom, ktoré bolo vyvinuté v 60. rokoch vo vtedajšom československom podniku Aero Vodochody. Je to najrozšírenejšie prúdové cvičné lietadlo na svete.

V Krasnodarskom kraji na juhu európskej časti Ruska sa 14. augusta pri pokuse o pristátie zrútilo cvičné lietadlo L-39 školského leteckého pluku. Jeden z členov jeho posádky zahynul, uviedlo vtedy ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok