V Poľsku evidujú vážnu chorobu, počet úmrtí stúpol. Šíri sa v jedinom meste

ta3 tasr
26.8.2023 14:54

Na osem stúpol počet úmrtí súvisiacich s legionelózou, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedol v sobotu hovorca tamojšej nemocnice Andrzej Sojka. Informovala o tom agentúra PAP.

"Bol to pacient trpiaci viacerými ďalšími chorobami vrátane rakoviny," povedal Sojka s tým, že testy potvrdili prítomnosť baktérie spôsobujúcej legionelózu.

Prejavuje sa ako ťažký zápal pľúc

Legionelóza sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

Príčina šírenia baktéríi spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. Mesto v snahe určiť príčinu šírenia baktérii nechalo otestovať vzorky mestskej vody, pričom výsledky testov očakáva v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok