VIDEO/FOTO: Zaplavené cesty, popadané stromy aj energetická kalamita. Severom Slovenska sa prehnala silná búrka

ta3 tasr
26.8.2023 13:33

Severnými okresmi Slovenska sa v sobotu prehnala silná búrka s nárazovým vetrom. Viaceré úseky ciest zostali neprejazdné pre popadané stromy a sú na nich zaplavené miesta. Informovali o tom z operačného strediska žilinskej krajskej polície.

Silná búrka spôsobila v sobotu na severe Slovenska energetickú kalamitu. Momentálne je bez elektriny viac ako 40 000 odberných miest. Mimo prevádzky je približne 850 distribučných trafostaníc. Potvrdil to hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Uviedol, že najhoršia situácia je od Púchova smerom na sever po Váhu. Podľa jeho slov búrka postihla všetky okresy Žilinského kraja.

Desaťtisíce domácností bez elektriny

Najviac výpadkov spôsobili, tak ako zvyčajne, stromy a konáre poopierané alebo popadané na vzdušné vedenia vysokého napätia. Keďže došlo k poškodeniam na rozsiahlom území, vyhľadávanie poruchových miest je časovo náročné a v niektorých oblastiach prebieha stále. Najmä v odľahlých dolinách s náročným prístupom, lesnatých úsekoch a podobne. Elektrikári musia často prejsť niekoľko kilometrov pešo, aby našli presnú príčinu výpadku.

Situácia sa rieši

SSD preto prosí všetkých zasiahnutých odberateľov o pochopenie a trpezlivosť. Zároveň ich žiada, aby nepreťažovali poruchovú linku. Dispečeri, elektrikári a technici zo Stredoslovenskej distribučnej sú v maximálnom možnom nasadení aj v spolupráci s dodávateľskými firmami. Množstvo zamestnancov nastúpilo do práce aj v čase svojho osobného voľna, aby pomohli situáciu vyriešiť čo najskôr.

Hustý dážď a krúpy

V Žilinskom kraji búrka vyčíňala najmä v okresoch Bytča, Žilina a Čadca, uviedli policajti. Podľa Zelenej vlny RTVS sú na ceste druhej triedy medzi Bytčou a Žilinou popadané konáre na ceste.

V Trenčianskom kraji je pre popadané stromy neprejazdná stará cesta medzi Púchovom a Považskou Bystricou. Na D1 na trase Trenčín - Ladce vodiči upozorňovali na hustý dážď s krúpami a viaceré odstavené autá na krajnici, informovala Zelená vlna. 

Búrka sa v tom čase presunula na sever, viac bleskov bolo zaznamených na českej strane.


Po búrke v Dubnici nad Váhom Facebook/so súhlasom autorky Romana Zlatošová

Búrka sa v súčasnosti presúva na sever, viac bleskov je zaznamených na českej strane. V okresoch Bytča, Žilina a Čadca zostali viaceré úseky ciest neprejazdné pre popadané stromy a zaplavené miesta na cestách, na sociálnej sieti informuje portál Žilinak.

Ulice v Dubnici nad Váhom Facebook/so súhlasom autorky Denisy Klimanovej Vydrnákovej

Uzavretá cesta v oboch smeroch je medzi obcami Turčianky a Krásno v okrese Partizánske. Dopravní policajti tam dokumentujú dopravnú nehodu. "Na základe doteraz zisteného k dopravnej nehode došlo tak, že vodič motorky dostal šmyk a narazil do protiidúceho vozidla. Na mieste sú všetky záchranné zložky," dodali trenčianski krajskí policajti na sociálnej sieti.

Na radare si pozrite, kam sa búrka presúva.

Vo videu nižšie je možné vidieť situáciu po búrke v Dubnici nad Váhom.

Búrka v Dubnici nad Váhom Facebook/so súhlasom autorky Romana Zlatošová

Opatrnosť na cestách

Následky ničivej búrky v okrese Čadca v najpostihnutejších častiach Klokočov, Olešná, Makov, Turzovka a Staškov budú odstraňovať ešte niekoľko hodín. Na sociálnej sieti o tom v sobotu večer 

"Žiadame účastníkov cestnej premávky o zvýšenú opatrnosť v daných úsekoch," dodali policajti.

Silná búrka spôsobila v sobotu na severe Slovenska aj energetickú kalamitu. Momentálne je bez elektriny viac ako 40.000 odberných miest. Mimo prevádzky je približne 850 distribučných trafostaníc.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok