Prešov už čoskoro budete môcť obísť. Diaľničiari sa chvália tunelom Bikoš

ta3/ Denis Dufala
25.8.2023 17:06

O mesiac má byť verejnosti sprístupnený úsek R4 Prešov, ktorý mešká necelý mesiac. Prvá etapa severného obchvatu za viac ako 67 miliónov eur bude už k dispozícii motoristom. Prebiehajú finálne práce. Redakciu ta3 o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Prešov už čoskoro budete môcť obísť. Diaľničiari sa chvália tunelom Bikoš
NDSAS

Deň pred slávnostným otvorením obchvatu si verejnosť môže prísť pozrieť unikátny tunel Bikoš počas Dňa otvoreného tunela. Štvorkilometrový úsek prešovskej R4 má ľuďom ušetriť približne 10 minút na cestách.

Projekt s meškaním

Prvá etapa projektu severného obchvatu R4 v Prešove stál vyše 67 miliónov eur. Projekt mal byť ukončený prvého septembra, s dodaním projektu sa teda mešká necelý mesiac a trval vyše štyri roky. Z európskych peňazí putovalo do projektu 85 percent z celkovej sumy (pozn. red. viac ako 57 miliónov eur).

  • Výstavbu realizuje spoločnosť Váhostav, ktorá má pestrú minulosť aj s kauzou pomenovanou po názve spoločnosti.

Cieľom projektu je zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí mesta Prešov výstavbou kapacitnej štvorpruhovej komunikácie. Projekt je súčasťou celého úseku R4 v dĺžke 108 km, ležiaceho na významnom medzinárodnom ťahu od Milhosti cez Košice, Prešov aj Svidník. Územie je vo veľkej miere využívané nákladnou dopravou.

Pýcha Prešova

V tuneli Bikoš je už osadená technológia a vykonávajú sa funkčné testy jednotlivých technologických objektov. V tuneli, ako aj na celej trase je už hotové vodorovné dopravné značenie. Na mostoch sa finalizuje realizácia protihlukových stien a po celej trase sa realizuje oplotenie – základy, stĺpy a montáž pletiva. V súčasnosti sa tiež osádza zvislé dopravné značenie a upravujú sa svahy. Práce na svahoch budú čiastočne prebiehať aj v mesiaci október, avšak tieto činnosti už nebudú brániť v riadnom užívaní úseku. 

Viac informácií nájdete na oficiálnej webovej stránke projektu.

R4 Prešov v číslach:

  • 4,3 km dlhý úsek
  • ušetrí 10 minút
  • intenzita dopravy: 15 000 vozidiel za deň
  • 155 stavebných objektov
  • 9 mostov
  • tunel Bikoš s dĺžkou 1,15 km
  • križovatka Prešov, sever

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok