Ktoré politické subjekty kraľujú internetu? Trendy poukazujú na možný odliv voličov niektorých strán

ta3/Denis Dufala
27.8.2023 00:00

Pomocou internetového vyhľadávača sme posúdili, ktoré politické subjekty sú na Slovensku najvyhľadávanie. Kto Slovákov zaujíma najviac? Tu je prvých top 5 pozícií a politické strany, ktoré zaujali dané miesta.

Ktoré politické subjekty kraľujú internetu? Trendy poukazujú na možný odliv voličov niektorých strán
TASR/Jaroslav Novák

Trendy sa v čase menia. V prípade priloženej vizualizácie je možné, že sa v reálnom čase bude situácia vyvíjať, a tak opísané aspekty alebo poradie populárnych politických subjektov budú po aktualizácii odlišné.

Obľúbenosť podľa percent

Podľa Googlu je medzi používateľmi internetu najvyhľadávanejšou politickou stranou za minulý týždeň (14.-20. august) Smer-SSD. Nasledujú Progresívne Slovensko, Republika, OĽANO a priatelia a SASKA. 

Čo sa týka percent, tie značia podiel záujmu ľudí vo vyhľadávaní politických subjektov:

  • Smer-SSD získal 45 percent vyhľadávaní.
  • Progresívne Slovensko získalo 26 percent vyhľadávaní.
  • Republika získala 13 percent vyhľadávaní.
  • OĽANO a priatelia získali osem percent vyhľadávaní.
  • SASKA získala osem percent vyhľadávaní.

Počas toho, ako sme sa venovali tejto tematiku, vystriedalo KDH stranu SASKA. Jej vyhľadávanie kleslo a KDH stúplo na sedem percent. O niekoľko minút sa na piate miesto znovu vrátila strana Richarda Sulíka.

Politické subjekty Google trends/Denis Dufala

Smer-SSD

Najčastejšie popri vyhľadávaní názvu Smer-SSD užívatelia internetu hľadajú aj predsedu strany Roberta Fica. Strana je najpopulárnejšia v častiach Trenčianskeho, Nitrianskeho a Prešovského kraja. Podľa lokality kraľuje vyhľadávaniu pojmu mesto Handlová.

Progresívne Slovensko

V čase písania článku bol najvyhľadávanejším pojmom v súvislosti s Progresívnym Slovenskom slovné spojenie Slovensko - krajina v Európe, zaznamenali sme obrovský nárast záujmu. Progresívcov vyhľadávajú najviac v Žilinskom kraji a zostupne nasledujú Bratislavský a Nitriansky kraj. Podľa lokality vo vyhľadávaní vedie Holíč.

Republika

V prípade hnutia Republika je vyhľadávačom zaznamenaný obrovský záujem o súvisiace témy ako sú NATO, Eduard Kukan, Costa Coffee aj rum ako alkoholický nápoj, nacizmus a kotlebovci. Užívatelia, ktorí vyhľadávali Republiku, písali do vyhľadávača aj meno Miroslav Suja či biely odpor. 

O 300 percent vyšší záujem bol zaznamenaný v prípade vyhľadávania kandidátnej listiny Republiky a o 120 percent viac Slováci vyhľadávali predsedu Milana Uhríka. Po hľadaní Republiky upriamili záujem na ĽSNS aj SNS. 

Republiku vyhľadávajú Slováci najmä z regiónov Trenčianskeho, Bratislavského a Žilinského kraja. Na určenie obce, z ktorej je o hnutie najväčší záujem, nemáme dostatok dát.

OĽANO a priatelia

V súvislosti s vyhľadávaním politickej strany OĽano a priatelia neexistujú dostatočné dáta pre vyhodnotenie súvisiach výrazov v čase písania článku. 

Podľa dostupných dát však dokážeme lokalizovať mieru najväčšieho záujmu podľa regiónov o túto stranu. Ide o Trenčiansky, Trnavský a Košický kraj. Najväčší záujem o stranu Igora Matoviča mali ľudia z Medzilaboriec.

SASKA

Záujem o stranu SASKA zaznamenal vyhľadávač v lokalitách Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Na prvé miesto do súvisiacich tém sa dostal herec Jozef Vajda, ktorý strane nahovoril volebný program. Nasledovali témy ako podcasting, druhá svetová vojna, Ondrej Dostál či liberalizmus - všetky tieto pojmy zaznamenali vo vyhľadávaní obrovský nárast. 

Republika, ako vyhľadávaný výraz po hľadaní strany SASKA, zaznamenala 50-percentný nárast. Okrem Republiky Slováci po SASKE vyhľadávajú aj progresívcov (pozn. red. zvýšenie vyhľadávania PS o 70 percent).

Obec s najvyšším počtom vyhľadávaní nie je možné určiť pre nedostatok dát.

KDH

V súvislosti s kresťanskými demokratmi sú zaujímavé súvisiace témy, ktoré môžu znamenať odliv voličov medzi strany Progresívne Slovensko, Sme rodina, Republika a ĽSNS. Vysoký dopyt bol aj po Demokratoch a SNS.

Najvyhľadávanejší sú kresťanskí demokrati v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. V prípade mesta s najvyšším záujmom hovoríme o Ružomberku.

Spomedzi lídrov Slováci za uplynulý týždeň (14.-20- august) najviac vyhľadávali Roberta Fica, za ním Milana Uhríka, Michala Šimečku, Borisa Kolára a päticu uzatvára Peter Pellegrini. 

Percentá znázorňujú záujem ľudí vo vyhľadávaní lídrov politických subjektov:

  • Robert Fico získal 47 percent.
  • Milan Uhrík získal 20 percent.
  • Boris Kollár získal 13 percent.
  • Michal Šimečka získal 12 percent.
  • Peter Pellegrini získal osem percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok