Ukrajinci slávia Deň nezávislosti. Každý je v tomto boji dôležitý, vyhlásil Zelenskyj

ta3 ČTK
24.8.2023 15:39

Ukrajina si dnes pripomína 32. výročie svojej nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Zároveň je to presne jeden a pol roka, čo krajinu napadli ruské invázne vojská. Pri tejto príležitosti prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril o dôležitosti každého človeka. Tohtoročný program bude zdržanlivý, ale o niečo širší ako vlani, pričom sa očakáva účasť zástupcov spojeneckých krajín, uviedla tlačová agentúra Ukrinform.

Žiadne malé alebo zbytočné činy

"Vo vojne neexistujú malé činy. Neexistujú zbytočné činy. Žiadne nedôležité. To platí pre ľudí, činy aj slová. Keď oslavujeme nezávislosť Ukrajiny, každý sa môže cítiť jej súčasťou," povedal Zelenskyj a pripomenul, že Ukrajinci dodnes bojujú za svoju nezávislosť. "A každý je v tomto boji dôležitý," vyslovil prezident. Potom zablahoželal a poďakoval všetkým Ukrajincom, ktorí sa podieľajú na nezávislosti svojej vlasti.

Menoval vojakov, ich otcov a matky a blízkych, ktorí sa o nich starajú. Spomenul tiež, že mnohí Ukrajinci prišli o svojich blízkych kvôli vojne. "(O) hrdinoch, vďaka ktorým sme nestratili Ukrajinu," povedal Zelenskyj a dodal, že ukrajinským bojovníkom pomohli detské kresby na fronte. "Môžete ich vidieť na každej brigáde. Na stenách, v izbách... Je to pre nich hlavný cieľ ofenzívy, kde každý krok vpred je taký dôležitý a každý krok späť taký nemožný. Pretože za nimi stojíte vy, naše deti," dodal.

Vyzdvihol aj civilných členov armády

Zelenskyj takmer celý prejav venoval poďakovaniu a vyzdvihnutiu významu rôznych skupín Ukrajincov či profesií vrátane elektrikárov. Vyzdvihol ich úlohu v súvislosti s masívnymi leteckými útokmi, ktoré Rusko zameralo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, v dôsledku čoho sa celé mestá počas zimy ocitli v tme a bez kúrenia. "Všetci sme prispeli k tomu, že keď jeden človek povie 'Sláva Ukrajine', celý svet odpovie: 'Sláva hrdinom'," povedal Zelenskyj na záver svojho prejavu.

Úrady počas vojny neorganizovali veľkolepé oslavy a hrozba ruských útokov obmedzila masové podujatia, napriek tomu si Ukrajinci tento sviatok pripomínajú. Očakáva sa napríklad, že vojaci dostanú vyznamenania, zúčastnia sa na bohoslužbe v kyjevskej Katedrále svätej Sofie a zúčastnia sa na premiére dvoch symbolických filmov - jedného dokumentárneho a jedného historického, uviedla agentúra Ukrinform. Špeciálny program pripravila väčšina kultúrnych inštitúcií v Kyjeve, uviedla. A podobne ako minulý rok je na bulvári Chreščatyk v centre hlavného mesta pripravená výstava zhorených ruských tankov a vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok