Pragján už skúma Mesiac. Na lunárny povrch vyšlo z pristávacieho modulu indické vozidlo

ta3 ČTK
24.8.2023 10:59

Z indického pristávacieho modulu na povrch Mesiaca vyšlo robotické vozidlo Pragján, uviedla na sociálnej sieti X, predtým Twitter, Indická organizácia pre kozmický výskum (ISRO).

Pragján už skúma Mesiac. Na lunárny povrch vyšlo z pristávacieho modulu indické vozidlo
Twitter/Anupam Biswas

Úlohou vozítka bude preskúmať lunárny povrch v oblasti južného pólu Mesiaca, kde indický modul pristál ako prvý. Inde na Mesiaci sa predtým podarilo pristáť doteraz len Spojeným Štátom, Rusku (Sovietskemu zväzu) a Číne. "Vozítko sa spustilo z modulu a India sa prešla po mesiaci," napísala ISRO na sociálnej sieti X.

Skúmanie povrchu

Z bezposádkového modulu Vikrám vyšlo šesťkolesové robotické vozidlo zhruba po 14 hodinách po dosadnutí. Teraz bude skúmať mesačný povrch a posielať dáta a fotografie na Zem. Tmavé krátery v oblasti južného pólu by podľa vedcov mohli skrývať zamrznutú vodu, čo by podporilo plány na budúce osídlenie prirodzenej družice Zeme.

Vozítko nazvané Pragján, čo v sanskrte znamená "múdrosť", váži 26 kilogramov, je poháňané solárnou energiou. Jeho životnosť je plánovaná najmenej na jeden lunárny deň, čo je asi 14 pozemských dní.

Neúspešný pokus Ruska

Pristávací modul indickej sondy Čandrájan-3 dosadol na povrch Mesiaca v stredu. S pristátím v málo preskúmanej oblasti pri južnom póle Mesiaca chcelo Indiu v minulých dňoch predstihnúť Rusko. Jeho modul Luna-25 sa ale podľa nedeľného oznámenia agentúry Roskosmos vymkol kontrole a narazil do mesačného povrchu.

Indii sa pristátie na Mesiaci podarilo na druhý pokus. V septembri 2019 sa modul sondy Čandrájan-2, ktorá okolo Mesiaca obieha dodnes, krátko pred pristátím len dva kilometre nad povrchom odmlčal. Havária bola podľa ISRO spôsobená závadou softvéru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok