Bude to trvať celé desaťročia. Japonsko napriek kritike začalo vypúšťať rádioaktívnu vodu

ta3 TASR
24.8.2023 09:29

Japonsko začalo vo štvrtok o 13.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) s postupným vypúšťaním 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z japonskej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. Uviedla to spoločnosť spoločnosti Tokyo Electric Power Company. Informovala o tom agentúra AFP.

Je to nevyhnutné

S vypúšťaním vody Tokio začalo takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami.

Voda, ktorá je v areáli elektrárne uskladnená v asi tisíc nádržiach, je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu sa riedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Vypúšťanie má trvať desiatky rokov.

Tento zámer však napriek schváleniu Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu naďalej vyvoláva kritiku nielen v Japonsku, ale i v susedných krajinách.

Zástupcovia spoločnosti TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, a vláda tvrdia, že likvidácia kontaminovanej vody je nevyhnutná, napríklad pre obmedzenie nebezpečenstva nekontrolovaného úniku pri ďalšom zemetrasení či cunami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok