Musk hovoril s Putinom. Šéf Tesly potom dostal nápad, že Ukrajincom vypne internet

ta3/Samuel Drozda, Nova
23.8.2023 16:20

Americký miliardár Elon Musk je údajne nervózny zo svojej kľúčovej úlohy v ukrajinsko-ruskom konflikte. Začal preto uvažovať o odpojení internetu Ukrajincom, ktorým od začiatku invázie poskytuje pomoc jeho satelitná sieť Starlink. Podľa amerického denníka The New Yorker mal o tomto Musk hovoriť aj s Vladimirom Putinom. Informoval o tom web Nova.

Musk hovoril s Putinom. Šéf Tesly potom dostal nápad, že Ukrajincom vypne internet
TASR/AP

Obavy z Ruska

Hoci Elon Musk na začiatku invázie okamžite podporil ukrajinskú stranu, postupne začal mať pochybnosti. Pentagón s ním musel pre tieto neistoty niekoľkokrát rokovať, píše web Nova. "Dospel som k záveru, že začína byť nervózny z toho, že zapojenie spoločnosti Starlink je v Rusku čoraz viac vnímané ako podpora ukrajinského vojnového úsilia. Hľadal spôsob, ako rozptýliť ruské obavy," vysvetlil pre bývalý námestník ministra obrany Colin Kahl, ktorý s Muskom rokoval v mene americkej vlády. 

Musk chcel už niekoľkokrát vycúvať z poskytnutia internetu Ukrajincom. Systém satelitov pomáha ukrajinskej armáde koordinovať jej pohyby a odovzdávať informácie. "Vysvetlil som mu, že odpojením Starlinku sa vojna neskončí," povedal Kahl o svojom rozhovore s Muskom začiatkom tohto leta. Miliardár sa vraj začal obávať, že poskytovanie internetu Ukrajincom a ich protiofenzívne úsilie by mohlo viesť k ďalšej eskalácii konfliktu.

Chválil sa Starlinkom

Podnikateľ sa mal začať chváliť tým, že vývoj bojov na Ukrajine vidí na svojej mape Starlink. To spôsobilo, že začal váhať, či sa jeho satelitný internetový systém používa na mierové účely alebo na vedenie vojny. "To bolo asi tri minúty predtým, ako spomenul, že mal skvelý rozhovor aj s Putinom," zveril sa Kahl. Musk následne priznal, že je v pravidelnom kontakte s Kremľom.

Potom začal protestovať proti tomu, aby ukrajinská armáda nepoužívala Starlink na plánovanie útočných vojenských operácií. Minimálne jednu z nich údajne zastavil vypnutím spojenia a nespočetné množstvo ďalších narušil. V utorok pred tým varoval dokonca aj Ronan Farrow, expert na ukrajinsko-ruský konflikt, ktorý pre CNN povedal, že Musk má možnosť prerušiť služby Starlinku na miestach, kde hrozí najväčšia eskalácia konfliktu. 

Podľa webovej stránky Daily Mail preto Pentagón v júni tohto roku uzavrel s Muskom zmluvu, v ktorej vyhlásil, že zabezpečí stabilné poskytovanie siete na Ukrajine. Zároveň mu prisľúbil, že mu začne platiť náklady na prevádzku satelitov na Ukrajine, ktoré miliardár požadoval uhradiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok