Rusko sa nevzdáva. Medvedev pohrozil anexiou dvoch častí Gruzínska

ta3 čtk
23.8.2023 10:16

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev varoval, že Rusko by mohlo anektovať gruzínske separatistické regióny Južné Osetsko a Abcházsko. Rusko po vojne z roku 2008 udržuje na týchto územiach svoje vojská, čo Gruzínsko označuje za okupáciu.

Medvedev zase hrozí, chce poslať lode s hypersonickými strelami Cirkon na Washington
TASR/AP

Strata kontroly

"Predstava, že sa pripoja k Rusku, je v Abcházsku a Južnom Osetsku stále populárna," napísal Medvedev v článku v denníku Argumenty aj Fakty. "Dalo by sa to urobiť, ak by na to boli dobré dôvody," uviedol Medvedev. Tento politik od začiatku rok a pol trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu patrí v Kremli k takzvaným jastrabom, ktorí presadzujú čo najtvrdší postup voči Kyjevu aj Západu.

Gruzínsko nad Abcházskom a Južným Osetskom stratilo kontrolu po rozpade Sovietskeho zväzu. Moskva ich nezávislosť uznala v roku 2008 po tom, čo sa Gruzínsko pokúsilo získať silou kontrolu nad Južným Osetskom, na čo Rusko zareagovalo protiútokom. Agentúra Reuters píše, že hoci sa vzťahy medzi oboma krajinami odvtedy zlepšili, Medvedev obviňuje Západ, že zvyšuje napätie okolo Gruzínska, keď hovorí o jej možnom prijatí do NATO.

Stovky obetí

"Nebudeme čakať, či sa naše obavy priblížia k skutočnosti," napísal Medvedev o možnosti anexie v článku k 15. výročiu vojny. Konflikt skončil už po deviatich dňoch, vyžiadal si ale stovky obetí, prevažne medzi civilistami. Po podpísaní prímeria Rusko uznalo nezávislosť Južného Osetska a ďalšieho regiónu pri svojich hraniciach - Abcházska. Drvivá väčšina sveta ale jeho príklad nenasledovala. Tieto dva regióny predstavujú asi pätinu gruzínskeho územia.

Rusko za súčasť svojho územia vlani v septembri vyhlásilo štyri ukrajinské oblasti - Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú. Tieto anexie však medzinárodné spoločenstvo neuznalo a odsúdilo ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok