Volebná komisia bude mať plné ruky práce. Aké sú jej kompetencie?

ta3/Patrik Mindžák
23.8.2023 10:35

Parlamentné voľby sa blížia. Dohľad nad korektným priebehom bude mať Štátna volebná komisia. Aké sú jej ďalšie úlohy a čo aktuálne rieši si prezradil jej predseda Ladislav Orosz.

tema_133.jpg
TA3

Okamžité reakcie

Komisia sa skladá zo 14 členov, po päť z nich delegujú koaličné a opozičné politické strany, zvyšní sú v pozícii politicky nezávislých, vysvetlil Orosz. "Dvoch delegujú predsedovia ústavného a najvyššieho súdu, ďalšieho zase generálny prokurátor. Posledného deleguje predseda najvyššieho kontrolného úradu." Predsedu komisie volí NR SR.

Náplňou komisie je kontrola kandidátnych listín, registrácia strán do volebnej kampane, dohliadanie na financovanie politických strán či ich sankcionovanie. Zasadnutia sa konajú podľa potreby, najbližšie bude v septembri, kde sa budú zaoberať pripravenosťou štatistického úradu a policajného zboru na nadchádzajúce voľby, priblížil Orosz.

Niektorí kandidáti rezignovali, nebudú sa snažiť dostať do parlamentu. Informáciu o tom, že nemá zmysel ich "krúžkovať" dostanú voliči v deň volieb - 30. septembra. "Budeme promptne reagovať na to, čo v ten deň vznikne," dodal Orosz s tým, že komisia bude zasadať celý deň počas parlamentných volieb.

Celú reláciu Téma s Ladislavom Oroszom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok