Odštartoval summit BRICS. Putin vystúpil na diaľku, zopakoval kremeľský naratív

ta3 čtk
23.8.2023 07:25

V Juhoafrickej republike odštartoval v utorok summit lídrov rozvíjajúcich sa ekonomík zo skupiny BRICS, ktorú tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Hlavnými témami rokovaní sú rozšírenie skupiny a zvýšenie obchodu v lokálnych menách.

Rusko chce ukončiť vojnu, ktorú na Ukrajine "rozpútal Západ a jeho satelitné krajiny", povedal ruský prezident Vladimír Putin na summite skupiny krajín BRICS. Šéf Kremľa, ktorý k účastníkom stretnutia hovoril prostredníctvom videoprenosu, zopakoval tradičný naratív Moskvy, že ruská operácia na Ukrajine je vynútenou reakciou na kroky Kyjeva a Západu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá podotkla, že vrcholní predstavitelia ostatných krajín BRICS ruskú agresiu na Ukrajine výslovne neodsúdili.

Úloha Moskvy v BRICS

Putin ďalej uviedol, že Moskva využije svoje predsedníctvo v skupine BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR) v budúcom roku, aby posilnila úlohu organizácie vo svete. V októbri 2024 Rusko zorganizuje samit BRICS v Kazani.

Putin, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač pre únosy detí z Ukrajiny počas súčasného vojnového konfliktu, sa trojdňového stretnutia lídrov krajín BRICS v juhoafrickom Johannesburgu osobne nezúčastňuje. Na akcii ho zastupuje šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Juhoafrická republika patrí medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho ICC zatykač vydal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok