Rusko nestráca čas. Do Bieloruska presúva jadrové zbrane, potvrdil Duda

ta3 tasr
23.8.2023 06:00

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok potvrdil, že Rusko začalo presúvať viaceré jadrové zbrane krátkeho doletu do Bieloruska. Tento krok podľa neho zmení bezpečnostnú architektúru regiónu i celej Severoatlantickej aliancie, píše agentúra AP.

Rusko nestráca čas. Do Bieloruska presúva jadrové zbrane, potvrdil Duda
TASR/AP

Deje sa to

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Alexandr Lukašenko v júli uviedli, že Moskva už prepravila niektoré zo svojich taktických nukleárnych zbraní do Bieloruska na základe plánu oznámeného v marci. USA a NATO tento krok nepotvrdili.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil tento krok Moskvy ako nebezpečný a nezodpovedný, no v júli povedal, že Aliancia nezaznamenala žiadnu zmenu v jadrovej stratégii Ruska.

Duda na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii s portugalským prezidentom Marcelom Rebelom de Sousom vo Varšave povedal, že presun ruských taktických jadrových zbraní na územie Bieloruska "sa odohráva, vidíme to".

Menší dolet

Taktické jadrové zbrane sú určené na použitie na bojisku a majú menší dolet a účinnosť v porovnaní s jadrovými hlavicami umiestnenými na raketách dlhého doletu.

Rusko oznámilo, že si ponechá kontrolu nad týmito zbraňami, ktoré pošle do Bieloruska. Predstavitelia v Moskve a Minsku uviedli, že ich môžu niesť bieloruské bojové lietadlá Su-25 alebo rakety Iskander krátkeho doletu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok