Slovenka obvinená z terorizmu ostáva vo väzbe. Najvyšší súd vyhovel sťažnosti prokurátora

ta3 tasr
22.8.2023 17:09

Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý vyhovel sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu o prepustení obvinenej z väzby. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Slovenka obvinená z terorizmu ostáva vo väzbe. Najvyšší súd vyhovel sťažnosti prokurátora
ta3

Obžalobou podanou na Renátu D. sa bude zaoberať sudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Týka sa obzvlášť závažných zločinov založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

"Dňa 3. augusta bola prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd na obvinenú Renátu D.," priblížila pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP Zuzana Drobová. Termín hlavného pojednávania ešte nie je určený, uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Renáta D. je stíhaná väzobne. Na Slovensko bola vo februári dopravená spolu s deťmi repatriačným letom, ktorý zabezpečoval rezort zahraničia.

Priviedli ju na Slovensko

"Senát 2T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil sťažnosťou prokurátora napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu o prepustení obvinenej Renáty D. z väzby na slobodu a sám vo veci rozhodol o ponechaní obvinenej vo väzbe po podaní obžaloby," priblížila hovorkyňa s tým, že Najvyšší súd väzbu obvinenej nenahradil ani inými miernejšími prostriedkami.

Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). 

Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok